Hlavní obsah

Jeseníky slaví sto let české státnosti

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sté výročí založení Československa si připomínají tento týden rovněž v Jeseníkách. V Bruntálském muzeu ve čtvrtek 25. října v 17 hodin pokřtí knihu Igora Hornišera Mezi orlem a orlicí. Bruntálsko 1914 – 1939. Ta mapuje zatím málo probádané období historie tohoto území.

Foto: Táňa Arťušenková
Článek

Stejnojmenná výstava seznamuje návštěvníky muzea s okolnostmi vzniku našeho státu i politickým, společenským a kulturním děním na Bruntálsku už od května.

Dokumenty vypovídají o odlišném historickém vývoji zdejšího regionu, který byl osídlen německou menšinou a jeho připojení k československému státu se setkalo s nesouhlasem místního obyvatelstva. Československá státní moc zde byla nastolena až koncem prosince 1918 po potlačení pokusu o připojení města v rámci tak zvané provincie Sudetenland k Rakousku.

Tyto události dokládá třeba figurína v uniformě ozbrojeného příslušníka Slovácké brigády, která 27. prosince 1918 obsadila nejprve Krnov, poté Bruntál a Rýmařov. Do města vpochodoval IV. polní prapor Slovácké brigády za zpěvu českých národních písní. Negativní vztah bruntálských občanů k Československu vedl v dalších letech k řadě nepokojů, které si v roce 1919 a 1922 vyžádaly lidské oběti.  Prohlídky zámku, v němž muzeu sídlí, doplní hudební vystoupení žáků místní základní umělecké školy.

V Rýmařově se ve čtvrtek 25. října v městské knihovně koná vernisáž přehlídky prací na téma 100 let republiky, v 18 hodin začíná v muzeu přednáška Dvacet let neklidného soužití (Rýmařovsko 1918-1938) a od 19 hodin v kinosále filmové představení Hovory s TGM.

V pátek 26. října začne od 14 hodin na náměstí Míru výstava Cesta ke svobodě. Připravena je slavnostní ceremonie, zájemci mohou navštívit malou c. k. poštu s novinami a pohledy z roku 1918, poslechnout si flašinetáře i písničky našich babiček v pásmu Jak se hrálo před sto lety. Spanilou jízdu předvedou jezdci na motokolech, v dobové vojenské kuchyni uvaří polévku. Ve Středisku volného času účastníci slavnostně zasadí památeční lípu - Strom svobody. Od 19 zahraje Dixieland a po ohňostroji bude večer pokračovat s Original Vintage Orchestra.

V Krnově zasadí Strom republiky -  lípu už ve čtvrtek 25. října u Základní školy v Žižkově ulici. Slavnost začíná v 11 hodin. V neděli 28. října oslaví Krnované sto let české státnosti v 16 hodin shromážděním u památníku před gymnáziem. Státní hymnu a oblíbenou Masarykovu píseň Ach synku, synku zazpívá Janáčkovo Brumendo.

Od 17 hodin přednese v Koncertní síni sv. Ducha Valerie Zawadská výňatky z korespondence manželky Charlotty a dcery Alice Tomáše Garrigua Masaryka z období před vznikem, během a také bezprostředně po založení Československa v roce 1918. Připomene tak ženy Masarykovy rodiny, které nestály vždy v pozadí. Také hudební část pořadu s názvem První dámy Masarykovy byla zvolena velice tematicky. V podání Doležalova kvarteta zazní díla Františka Škroupa, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka. Vstup je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám