Hlavní obsah

Jeseník zpřístupní Priessnitzovu hrobku

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 29. března budou moci lidé nahlédnout do hrobky Vincenze Priessnitze, místa posledního odpočinku zakladatele jesenických lázní. Veřejnosti se otevírá jen několikrát ročně při významných událostech.

Foto: jesenik.org
Článek

Hrobka, kterou tvoří neogotická kaple s kryptou, se nachází přímo na lázeňské promenádě. V kryptě se nacházejí dvě kovové rakve s ostatky Vincenze Priessnitze a jeho ženy Žofie a malá cínová rakvička bez nápisu. Ostatky Vincenze Priessnitze byly do malého mauzolea přeneseny z jesenického hřbitova v roce 1853, dva roky po léčitelově smrti.

Veřejnosti se hrobka otevírá pouze při významných událostech a výročích. Zpřístupněna bude na Velký pátek 29. března v rámci velikonočního víkendu. Osobnost Vincenze Priessnitze připomene přednáška a celovečerní film, věnovaný jeho životu. Zakladatel prvního vodoléčebného ústavu na světě, jehož věhlas se rozšířil po celé Evropě, je dodnes uznávanou kapacitou. Návštěvníci si budou moci jeho tradiční procedury vyzkoušet.

Program velikonočního víkendu začne na Zelený čtvrtek, kdy bude pro příchozí připravena výtvarná dílna a divadelní představení. Od soboty do pondělí bude Jeseníkem znít cimbálová muzika, řemeslníci budou zájemce učit plést pomlázky, chybět nebudou ukázky velikonočních obyčejů. Připraveny jsou rovněž komorní koncerty.

Lázně Jeseník vznikly oficiálně v roce 1838.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám