Hlavní obsah

Někteří jeřábi neodletěli, na zimovištích teď začínají se svými tanci

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podivná zima nezima působí potíže nejen lidem, ale i přírodě obecně. Předčasně kvetou například sněženky či bledule, můžeme vidět i kočičky, jehnědy. Teplá zima působí i na zvířata, neukládají se ke spánku, někteří ptáci místo migrace zůstávají. Pěvušky, drozdi, červenky, ale také jeřábi popelaví.

Foto: M. Ticháčková

Jeřábi popelaví

Článek

Co bylo před 10 lety vzácností, to se letos stává běžným jevem. Na několika místech můžeme spatřit větší hejna. Podmínkou je nezamrzající voda a dostatek potravy, spolu s vhodným hnízdištěm. Jeřábů v zimovištích napočítali ornitologové přes stovku.

Poprvé se daří podrobné chování zimujících jeřábů sledovat díky jeřábovi označenému vysílačem od Zoo Ostrava, který tráví zimní měsíce v teplém Polabí. Tento jeřáb v letošním roce již završí třetí rok života, a to je také doba, kdy si obvykle tito majestátní ptáci začínají hledat partnera a vhodnou lokalitu k hnízdění.

Na Máchovo jezero se vrátili před Valentýnem

Již v polovině února se jeřábi popelaví začínají vracet na svá obvyklá hnízdiště, kde si obhajují své teritorium hlasitým troubením a utvrzují své párové svazky. Symbolicky, den před svatým Valentýnem, se vrátili a místo, které je také víc než symbolické – k Máchovu jezeru u Doks. Pravděpodobně se jedná o stejný pár, který ve zdejším okolí pravidelně vychovává potomstvo.

Na stavbě hnízda i výchově potomstva se podílejí téměř stejnou měrou oba partneři. Je důležité, aby jeřábi tvořili harmonizující pár. K upevnění párových svazků využívají mimo jiné tzv. tanec, což je velice složitý sled různých pohybů prováděný synchronizovaně oběma partnery. Souznění páru je pak stvrzeno duetovým voláním, které je za dobrých podmínek slyšitelné i na několik kilometrů.

Tančící opeřenci

Jeřábi jsou také často považováni za symbol věrnosti, ačkoliv podle nových výzkumů víme, že tomu tak úplně není. Velmi krásné jsou jejich "tance", pro každý druh jeřábů specifické.

Tanec jeřába bělošíjího (Antigone vipio), který nyní můžeme pozorovat v ostravské zoo, je poněkud odlišný od tance jeřába popelavého. Ten bude v následujících týdnech možná probíhat i na Kozmických ptačích loukách nedaleko Ostravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám