Hlavní obsah

Jemice opět ožije Barchanem. Letos o den déle

Novinky, Jirka Prokeš

Město Jemnice následující víkend ožije historickou slavností Barchan. Oslavuje vítězství krále Jana Lucemburského nad loupeživými rytíři na hradě Sádku. V průběhu staletí prošla mnoha změnami, ale základem této slavnosti je běh čtyř královských poslů se zprávami o postupu boje a o vítězství.

Foto: Město Jemnice

Průběh oslav se od roku 1713 změnil podle vkusu měšťanů. Nikdy se však nezměnilo jádro celé slavnosti. Tím je běh čtyř poslů.

Článek

Slavnost Barchan je poprvé doložená v roce 1713 a od té doby se uskutečnila pravidelně bez přerušení každý rok vždy po svátku svatého Víta. 

Po čtyři dny od pátku 13. června do pondělí 15. června město ožije jarmarkem a pouťovými atrakcemi. V areálu zámku budou probíhat kulturní a historické programy.

Slavnost bude zahájena v pátek v 18 hodin průvodem a vyvěšením praporů na jemnické radnici. Poté následuje otvírání mázhausů.

Večer v zámeckém areálu bude vystoupení skupiny Svítání. Ve 22 hodin bude ještě doplněn o ohňovou show a následovat bude taneční zábava se skupinou Secret. V kulturním domě bude hrát skupina Spektrum.

V sobotu o půl deváté ráno městem projde průvod s bubenicemi a trubači, aby probudili poslední spáče.

V 10 hodin už do Jemnice přijede král Jan Lucemburský a Eliška Přemyslovna se svoji družinou.

Národní nehmotná kulturní památka.

Hlavní jádro celé slavnosti, bude běh královských poslů, který je naplánován na 13.30 hodin. Poslové přinášeli královně Elišce zprávy z boje od jejího chotě Jana. Podle pověsti ji zanechal za pevnými hradbami města Jemnice a sám vedl vojenskou výpravu. Vysílal postupně čtyři posly se zprávami o průběhu bojů a královna všechny doručitele postupně odměňuje.

Počátkem letošního roku se tato tradice stala teprve devátou položkou na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. Ocitla se mimo jiné ve společnosti masopustních obchůzek na Hlinecku nebo slovácké Jízdy králů.

Jakmile budou běžci odměněni, proběhne krátký historický obraz a následně královský pár projde se zhruba 250členným průvodem ulicemi Jemnice. 

Během sobotního odpoledne se o kulturní program postarají různorodí umělci – Fčeličky, Karmína, anebo Spevácky zbor slovenských učiteľov. Ve 21.30 projde poslední průvod se zapálenými pochodněmi. Ten opět končí v areálu zámku, kde následuje ohňová show a ohňostroj. Večerní zábava na zámku bude se skupinou Vigo.

Nedělní program začíná u kostela sv. Víta, kam se sejdou věřící poutníci na slavnostní mši. Hlavním celebrantem bude P. ThLic. Martin Sedloň, OMI - provinční vikář Středoevropské provincie OMI pro obláty v České republice.

Na nedělní odpoledne jsou v areálu zámku připravena vystoupení skupin (J)elita Band, Blue moon a Dobrá pára.

Letošní slavnosti se protáhnou o jeden den. V pondělí 16. června bude probíhat tzv. Tak jako celý hlavní program slavnosti Barchan, se bude konat v zámeckém areálu.

Od 15 hodin vystoupí Veselá trojka Pavla Kršky. V případě nepříznivého počasí se vystoupení přesune do jemnického kinosálu. V šest hodin večer zakončí slavnost taneční zábava se skupinou Vasr Band.

Občanské sdružení AlterNaiva si připravilo v prostoru Letního kina dvouvečerní hudební scénu mnoha žánrů od punku přes indie až k melodické elektronice. Návštěvníci se mohou těšit i na sochání, dětské divadlo a tajný flashmob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám