Hlavní obsah

Jednu z nejhlubších studní světa v pevnosti Königstein hloubili šest let

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pevnost Königstein je jednou z největších náhorních pevností v Evropě a jednou z hlavních turistických atrakcí v Sasku. Obklopena fascinující skalní krajinou Labských pískovců, ve výšce 247 metrů nad řekou Labe, je již z dálky zřetelně viditelnou dominantou.

Foto: Festung Königstein

Studniční místnost

Článek

V neděli 15. září se tu uskuteční Studniční slavnost čili Brunnenfest, a to u příležitosti 444. výročí dokončení stavby nejhlubší saské studny. Od 11 do 17 hodin je přichystán program k tématu voda a hornictví - mj. naučné i zábavné atrakce pro celou rodinu a soutěže.

Plošina pevnosti má téměř 10 hektarů, na nichž se nachází více než 50 jednotlivých staveb z různých epoch 700leté historie pevnosti. O dějinách pevnosti se dozvíte z mnoha zdejších stálých výstav, k nimž jsou k dispozici rovněž české texty.

Psal se 10. srpen 1569, když na Königsteinu po šestiletém hloubení ohlásil hornický mistr Martin Planer dokončení nové, 152,5 metrů hluboké studny. Svého času představovala königsteinská studna v oboru hornictví skutečné technické mistrovské dílo. Jejím dokončením bylo dosaženo nezávislého zásobování pitnou vodou, tedy hlavního předpokladu, aby se ze středověkého hradu stala nedobytná pevnost.

444 let stará königsteinská studna je druhou nejhlubší studnou v Německu a řadí se mezi nejhlubší studny na světě. Voda se zprvu čerpala pomocí žentouru, později šlapacím kolem a od roku 1871 silou parního stroje. V roce 1912 bylo do provozu uvedeno čerpadlo na elektrický pohon. Studnu chrání od roku 1737 studniční dům tzv. Brunnenhaus. Studna slouží dodnes, v současnosti však jen k zavlažování pevnostního parku.

Program:

Geobiolog Dieter Garten odhalí návštěvníkům tajemství proutkařského umění. V Brunnenhausu mohou všichni přihlížet provozu historického zařízení na čerpání vody ze začátku dvacátého století. Návštěvníci si mohou jako každý rok nechat zdarma provést analýzu vzorku vlastní přinesené vody.

Na nejmenší návštěvníky čekají zábavné hry na pohádková témata, výtvarná dílna a malování, jakož i různé soutěže. U pohádkového pramene si děti mohou vyzkoušet svou šikovnost při rybaření a přenášení vody. Kdo chce, může pak u ohně opékat chlebové těsto, což je oblíbená táboráková zábava dětí v Německu, která se německy nazývá Knüppelbrotbacken.

V Posádkovém kostele Garnisonskirche zazní od 12 do 16 hodin každou celou hodinu patnáctiminutový varhanní koncert s melodiema na téma voda. Na zdejší jedinečné Jemnichovy varhany zahraje Jörg Frenzel. Na tyto koncerty není zapotřebí žádná zvláštní vstupenka. Vstupné do pevnosti zahrnuje všechny výstavy, soutěže i akce a je stejné jako ve všední den.

Kromě stálých expozic probíhá na Königsteinu až do začátku listopadu speciální výstava ke 200letému výročí napoleonských válek v Sasku nazvaná příhodně Napoleon a Sasko - smlouva s ďáblem?

Reklama

Výběr článků

Načítám