Hlavní obsah

Jednoduchá finta s auty vydělala podvodníkům milióny

Novinky, Leona Roháčková

Brněnským kriminalistům se v pondělí večer sám přihlásil muž, kterého hledali pro podezření z rozsáhlých podvodů. Byl obviněn z 50 skutků, kdy jednoduchou fintou založenou na vozech z půjčoven, vydělal na důvěřivých lidech 6 miliónů korun. Hrozí mu trest odnětí svobody od 5 do 10 let.

Foto: PČR

Ilustrační foto

Článek

Na podvodech, kterých se dopouštěl osmatřicetiletý muž z Blanenska spolu s o dvanáct let mladší přítelkyní, pracovali kriminalisté od letošního jara. "Muž nabízel pronájem aut za korunu na rok, klient musel složit vratnou zálohu od sta do dvou set tisíc korun. Obratem získal auto, do kterého investoval pouze benzín," popsal jednoduchou fintu policejní mluvčí Pavel Šváb.

Celá transakce měla jedinou chybu, podvodníci si auta pronajímali z půjčoven. Když se někteří z klientů zajímali, jak tento celý obchod financují, dostalo se jim jednoduchého vysvětlení, že za zaplacené kauce nakoupí nemovitosti, které opraví a se ziskem prodají. Spolu s penězi, které ušetřili za neplacení úroků z úvěrů, to měla být postačující částka. Díky nadšeným klientům se podvodníkům hlásili další a další důvěřivci, kteří se shlédli v novém autě za korunu.

"První komplikace se objevily, když autopůjčovnám přestaly chodit peníze za pronajatá auta. Některé své vozy na dálku znehybnily, jiné si vozy rovnou odvezly," konstatoval Šváb. Když hlásili policistům krádež auta, dozvěděli se, že musí vrátit klíče a doklady právoplatným majitelům. Podvedení lidé se obraceli na organizátora celého podvodu, který jim buď obstaral jiné vozidlo, nebo přislíbil návrat vložených peněz. S drzostí sobě vlastní ještě potvrdil SMS zprávou termín. Na určeném místě však už rozhořčení klienti našli jen jeho rodinu, která o podvodech netušila.

Oběma podezřelým hrozí v případě prokázání viny až desetiletý pobyt za mřížemi. Kriminalisté zdokumentovali dosud na čtyři desítky podvodů. Způsobená škoda se jen nevrácením „kaucí“ přehoupla přes 6 miliónů korun.

"Otázkou je, kolik dalších podvedených se ještě přihlásí. Žádáme všechny poškozené, kteří podobným způsobem přišli o své finance, aby se přihlásili na linku 974 626 455 nebo přímo na linku 158," požádal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám