Hlavní obsah

Jedna z nejkrásnějších staveb v Dobrušce a celém Podorlicku se otevře milovníkům historie

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci letošních Dnů evropského dědictví se v sobotu 7. září večer otevře veřejnosti jedna z nejkrásnějších staveb v Dobrušce i celém Podorlicku – kostelík Svatého Ducha.

Foto: Dana Ehlová

V sobotu 7. září večer otevře veřejnosti jedna z nejkrásnějších staveb v Dobrušce i celém Podorlicku – kostelík Svatého Ducha.

Článek

Po slavnostní mši, která začíná v 18 hodin, bude následovat komentovaná prohlídka výstavy o historii kostelíka, dále prohlídka jeho interiérů i těsně sousedící zvonice s nejstarším zvonem ve městě z roku 1588. Průvodcem návštěvníků bude Stanislav Kupka, iniciátor celé akce. Bezesporu zajímavý večer zakončí vystoupení varhaníka Lukáše Koblásy.

Kostelík Svatého Ducha, stojící na vyvýšenině za městem, ve dne bělostně září do krajiny, v noci přitahuje romantickým nasvícením. Pohled na něj nikdy nezevšední místním obyvatelům, okouzleni jím jsou i návštěvníci regionu.

Samotné datum založení ani původní podoba dobrušského kostelíka Svatého Ducha nejsou známy. Pravděpodobně byl dřevěný a jistě mnohem menší než ten dnešní. Historikové se dlouho domnívali, že současná stavba má gotické základy, ale při obnově omítky během posledních oprav se existence gotického zdiva kostela nepotvrdila.

Kostel měl jednoznačně strategickou polohu, neboť už od počátku stál vedle důležité komunikace, která byla jednou z větví směřujících od Hradce Králové do Kladska. Z Dobrušky se cesta ubírala tzv. Valským údolím směrem k Dobřanům a dále přes Orlické hory.

Přitažlivost stavby zvyšuje výrazná hranolová zvonice s nejstarším zvonem v Dobrušce. V minulosti k ní přiléhal malý přístavek, který do konce 18. století obýval poustevník, později pak hrobník s rodinou.

Kolem se rozkládá hřbitov, kde je pohřbena řada význačných osobností. Mimo jiné se zde nachází hrobka rodiny Laichterových, jedné z nejvýznamnějších dobrušských rodin, navržená architektem Janem Kotěrou.

S těmito místy je spojena i další významná osobnost Dobrušky -  František Vladislav Hek či spíše jeho románový a filmový „dvojník“ F. L. Věk, který v nezapomenutelném televizním seriálu odjíždí z Dobrušky a vrací se zpět do rodného města vždy po cestě vedoucí právě ke kostelíku Sv. Ducha.

Vedle slavného seriálu si zahrál v roce 1971 také ve filmu Babička režiséra Antonína Moskalyka. Filmaře nepochybně upoutalo i to, že dodnes můžeme obdivovat neobyčejný cit neznámých architektů a stavitelů, s nímž dokázali skloubit novou stavbu s obrysy Orlických hor v pozadí.

Reklama

Výběr článků

Načítám