Hlavní obsah

Jediný letošní koncert Philipa Glasse v ČR se uskuteční v srpnu v Ostravě

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravské centrum nové hudby připravuje na letošní léto mimořádnou hudební událost. V rámci Ostravských dnů 2013 proběhne koncert Philipa Glasse a jeho ansámblu. Jedinečný koncert proběhne 16. srpna od 18 hodin v Multifunkční aule GONG v Ostravě.

Foto: archiv Český rozhlas

The Philip Glass Ensemble zahrají vystoupí v srpnu v Ostravě, bude to jediný letošní koncert v Česku.

Článek

Na programu pětihodinového večera je monumentální skladba Music in Twelve Parts (1971-74) Philipa Glasse, která patří mezi stěžejní díla 70. let, přičemž sám Philip Glass ji považuje za vyvrcholení svého minimalistického období.  

Dráhu slavného skladatele současnosti odstartovala právě tato pulzující pionýrská skladba, která přímo předchází spolupráci s Robertem Wilsonem na opeře Einstein on the Beach. Mezi účinkující Glassova sedmičlenného ansámblu patří Jon Gibson (skladatel, saxofonista a flétnista) i fascinující sopranistka Lisa Bielawa. Hudebním ředitelem je všestranný hudebník a producent Michael Riesman. Do Ostravy přijede ansámbl z vystoupení na festivalu v Edinburghu.  

Jediné a první vystoupení The Philip Glass Ensemble v České republice je součástí Ostravských dnů 2013: Institutu a Festivalu nové hudby (12. - 31. 8.), kterých se Philip Glass zúčastní také jako lektor. Tvorba Philipa Glasse vychází z prostředí newyorské avantgardy (downtown scene). Mezi jeho hudební přátele patří Petr Kotík, Christian Wolff nebo Phill Niblock. Všichni se sejdou na Ostravských dnech 2013.  

Koncert má omezenou kapacitu - pouhých 1400 míst. Předprodej vstupenek na koncert Philipa Glasse a jeho ansámblu zahájilo Ostravské centrum nové hudby už 10. prosince 2012. Koncert se koná 16. srpna 2013 od 18 hodin v Multifunkční aule GONG (Dolní Vítkovice Ostrava).    

Reklama

Výběr článků

Načítám