Hlavní obsah

Jedinečná sbírka hudebních nástrojů v Ostružné se rozšiřuje o další exponáty

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětadvacetiletá Kateřina Radochová z Ostrožské Lhoty loni v lednu ukončila bakalářské studium oboru muzikologie na filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Z malé vesnice v srdci Slovácka se přestěhovala do Ostružné, kde v areálu Skiland provází návštěvníky expozice hudebních nástrojů.

Foto: Sylva Janhubová

Kateřina Radochová dovede o jednotlivých hudebních nástrojích poutavě vyprávět.

Článek

Nelitujete, že jste opustila Slovácko?

Doma jsem působila v různých folklorních spolcích, zpívala ve sboru a také hrála a zpívala v kapele. Tyto mé zájmy a aktivity mi samozřejmě chybí, rozhodnutí ale nelituji. Mám práci, kterou jsem si vysnila.

Lidé, kteří si do Jeseníků přijedou sbírku prohlédnout, jsou překvapeni její pestrostí a rozmanitostí. Kolik čítá exponátů?

Přes 800 hudebních nástrojů, v expozici máme vystaveno zhruba 550. Kromě Antarktidy jsou v ní zastoupeny soudobé i historické instrumenty ze všech kontinentů, nejvíce z Evropy. K vidění jsou například akordeony, kytary, mandolíny, celá rodina smyčců, dále repliky středověkých nástrojů, jako je fidula, niněra nebo fanfára, a další. Hojně je zastoupena Čína, kterou mimo jiné prezentují dvoustrunné housle erhu, flétna hulusi a citera guzheng. Pozornost si zaslouží také sitár či tampura, nástroje tolik charakteristické pro Indii. Mezi exponáty z Afriky lze spatřit kalimbu, strunný nástroj kora nebo různé africké bubínky. Na první pohled každého návštěvníka zaujme i bohatě zdobený instrument z Barmy v podobě páva, okřídleného hada, či draka - úhlová harfa saung gauk. Ve sbírce jsou rovněž různé nástroje používané k rituálům či exponáty opředené tajemstvím a mystikou. Vyjmenovat všechny cizokrajné nástroje a země, pro které jsou typické, by zabralo hodně času, proto uvádím jen některé.

Který exponát je nejstarší?

Zřejmě portášský buben z 18. století. Je kompletně dochovaný bez jakýchkoliv oprav a zásahů. Ostatní staré nástroje jsou většinou repliky.

Obohacujete sbírku o další přírůstky?

Stále ji rozšiřujeme. Její majitel Ing. Miloslav Muselík je opravdu vášnivý sběratel, proto nástroje docela rychle přibývají. Nedávno koupil od města Zlín celestu. Nové exponáty získáváme i od návštěvníků muzea. Například od Kateřiny Bezdíčkové máme rumba koule, od Petra Cenka zase japonskou flétnu šakuhači.

Lze si poslechnout zvuk jednotlivých nástrojů?

S příchodem letní sezóny dokončíme interaktivní projekt expozice. Její návštěvníci se tak mohou seznámit, jak se na konkrétní nástroj hraje, jak zní a bude si moci vyhledat více informací. Do budoucna bychom rádi pořádali také odborné přednášky, muzikoterapii a různé animační programy. Vedle turistů, kteří k nám chodí nejčastěji, nás hojně navštěvují děti v rámci školních výletů, lyžařských kurzů, či pobytů v přírodě. A rovněž muzikanti. Někteří si Skiland Ostružná do té míry oblíbili, že zde pořádají i koncerty. Například o velikonočním víkendu v naší restauraci 31. března od 20.30 hodin zahraje kapela Fleret se Zuzanou Šulákovou.

Kolik lidí loni expozici zhlédlo?

Necelé tři a půl tisíce. Budeme rádi, když zájem ještě více vzroste. Zápisy v knize návštěv svědčí o tom, že se hosté se zájmem seznámili s hudebními nástroji z celého světa a přitom objevili spoustu těch, o nichž ani nevěděli, že existují. Pestrou sbírkou jsou většinou příjemně překvapeni.

Reklama

Výběr článků

Načítám