Hlavní obsah

Jedenáctý ročník Velikonočního vyrábění se v Habartově znovu vydařil na jedničku

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvakrát do roka, vždy před Vánocemi a Velikonocemi, patří společenský sál Městského kulturního střediska v Habartově rukodělkám. Pracovnice místního Domu dětí a mládeže zde za pomoci ochotných dobrovolníků nabízí možnost strávit několik hodin při vlastnoruční výrobě originálních dekorací.

Foto: Aleš Plevka

Obarvená vajíčka čekají na zaschnutí a následnou výzdobu prostřednictvím rozehřátých voskovek

Článek

V sobotu 28. března v 10 hodin dopoledne zahájila ředitelka DDM Habartov Jana Chalupská v pořadí již jedenáctý ročník akce, která nese název Velikonoční vyrábění. V tu dobu již byl sál MKS hojně zaplněn a s přibývajícími minutami přítomnost dětí i dospělých nadále rostla.

Desítky a desítky šikovných rukou mohly postupně vystřídat na třináct stanovišť, kde na ně čekal poučený instruktor a u každého z nich samozřejmě i jiná technika zdobení kraslic, nebo potřeby pro zhotovení výrobku z drátků, barevných papírů či dalších polotovarů.

Tradičním hitem i nadále zůstává technika mramorování, malování rozehřátými voskovkami či vrtání. Nechybělo však ani poněkud náročnější drátkování či ukázka paličkování krajek. Z ostatních výrobků lze jmenovat jednoduchého ptáčka na kolíčku, stojánek na vajíčko v podobě velikonočního zajíce, rozkvetlá konvalinka z drátku a bavlnky, rozkvetlá kytice tulipánů či pestrobarevný zápich.

Výrobků chtivých rukou se tentokráte sešlo tolik, že u některých stanovišť se nezřídka vytvářely i kratší fronty a jakmile se místo u stolu uvolnilo, ihned vzápětí bylo obsazeno dalším malým výtvarníkem. Těm nejmenším byli kromě instruktorů k ruce samozřejmě i rodiče.

Dopolední část předsvátečního vyrábění zpestřilo i vystoupení žáků Základní umělecké školy Habartov a její pobočky z Krajkové. Pod taktovkou zkušeného zvukaře Jirky Fíka Krapfa se na pódiu vystřídalo několik hudebníků.

Začalo se poněkud netradičně a to třemi čísly, v nichž hlavní roli hrály nástroje bicí, které atmosféru v sále notně rozproudily. Poté se přeci jen již dostalo na veskrze jemnější rytmy a tóny, neboť se hrálo na zobcovou i příčnou flétnu, kytary, keyboard a zajímavě a trochu netradičně zněla i tuba. Vystoupením dominovaly především pohádkové melodie a ty se k velikonočním tradicím hodí více než dobře.

V předsálí se na tradičním místě návštěvníkům také nabízelo ke koupi zboží vyrobené v chráněných dílnách. Převážně se jednalo o zboží proutěné, ale nechyběla ani tematická keramika či vyřezávané a ručně malované výrobky ze dřeva.

Opět nemohu jinak, než napsat, že díky úsilí pracovnic DDM, spoustě dobrovolníků na stanovištích, pečlivé přípravě materiálů a výrobků a v neposlední řadě i umění žáků umělecké školy se akce po všech stránkách vyvedla na podtrženou jedničku. A díky tomu, že sál doslova praskal ve švech, a po celých několik hodin se vyrábělo o sto šest, dostalo se tomuto úsilí zasloužené odezvy. Všem pomocníkům i organizátorům za realizaci této báječné akce, která je nedílnou součástí velikonočních svátků v Habartově, patří veliké poděkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám