Hlavní obsah

Jeden z nejhezčích parků v Ústí nad Orlicí byl otevřen v centru města

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední květnový víkend nabídl v Ústí nad Orlicí novou klidovou relaxační zónu, která navíc propojila Husovu ulici průchodem od Roškotova divadla do centra města na Mírové náměstí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Nádhera parku u kostela Nanebevzetí Panny Marie s budoucí dominantou lípy paní Olgy Havlové.

Článek

Jedinečná výstavní budova Roškotova divadla dlouhá léta neladila s protější stranou ulice s divoce zarostlým svahem a rozpadající se kamennou zdí bývalého hřbitova u kostela Nanebevzetí Panny Marie. Zde se pohřbívalo patrně od 13. století, až do roku 1893, kdy byl postaven nový hřbitov na okraji města. Jelikož toto místo v centru města patří do městské památkové zóny, dlouho se uvažovalo o její proměně na park a propojení centra města s Roškotovým divadlem.

I když zájem o výstavbu parku kolem kostela se datuje již do roku 1908, k uskutečnění záměru došlo až po 110 letech. Revitalizace byla zahájena v roce 2013 a po 5 letech náročných oprav a úprav byla tato představa naplněna a 25.května byl nový projekt zpřístupněn veřejnosti.

Husova ulice tím získala zajímavý vzhled a šetrná úprava, která vyzdvihla krásu přírody ponecháním vysokých starých stromů, doplněných jen řadou laviček, kde lze nalézt odpočinek ve stínu, případně i na slunci, je důstojným protikladem nádhery budovy divadla.

Sám park je nabídkou nejen odpočinku, ale i bohaté historie města. Hned u vstupu nad schody se nachází stolec, na kterém je uvedeno dvanáct významných výročí z více než 700 let staré historie města. Tyto milníky jsou pak vyryty i do kamenných prahů vložených mezi dlažbu prolínajícího se chodníčku.

Tím procházející vstupuje do horní části parku sousedící s kostelem, která se stala lapidáriem soch, které sem byly přemístěny z částí města, kde se staly překážkou nové výstavby. Podél zdi našly své místo i opravené náhrobky z původního hřbitova. Srdcem parku se stala bývalá márnice přebudovaná na meditační Kapli Svatého Jana Pavla II.

Novému parku byla přidělena ještě další významná tradice. Jeho dominantou se stane lípa, připomínající nedožité 85. narozeniny Olgy Havlové.

Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové v souvislosti s 85. výročím jejího narození nazvala rok 2018 "Rokem Olgy Havlové" a vysadí během tohoto roku na celém území České republiky 85 stromů.

Projekt Výboru dobré vůle "Strom pro Olgu" vznikl na základě památky na paní Olgu, která v roce 1993 vysadila v Olomouci první lípu dobré vůle. Vzhledem k tomuto odkazu paní Olgy, která se vždy zastávala práv ohrožených občanů, poroste na našem území dalších 85 lip dobré vůle, a jedna z nich i v Ústí nad Orlicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám