Hlavní obsah

Je to fakt sympaťák, pochvalovala si seniorka po návštěvě u dakarského vítěze Karla Lopraise

Novinky, Věra Breiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože mnozí senioři z havířovského GrandParku se pohybují na vozíčku, přivítali pozvání několikanásobného vítěze Rallye Dakar Karla Lopraise k návštěvě Loprais teamu. V areálu ve Frenštátu pod Radhoštěm si prohlédli závodní vozy a úspěšného závodníka vyzpovídali.

Foto: Věra Breiová

Senioři z havířovského GrandParku zasypali Karla Lopraise zvídavými dotazy

Článek

Zvídavé dotazy padaly nejen ze strany mužů, neméně zdatně se zapojila do debaty s Karlem Lopraisem i seniorka, která možnosti návštěvy také využila.

„Pan Loprais je tak milý, to jsem netušila. Viděla jsem ho několikrát v televizi, ale mluvit s ním, to je zážitek. Je to ohromný sympaťák,“ líčila po návratu své dojmy kolegyním i ošetřovatelkám.

Nové podněty jsou pro seniory důležité 

„Výlet i povídání s Karlem Lopraisem byl součástí aktivit, které pro naše klienty připravujeme. U starších lidí jsou nesmírně důležité jak fyzické aktivity, tak nové myšlenkové podněty. Jedině tak zůstává tělo i mozek v kondici,“ vysvětluje ředitelka GrandParku Renata Vávrová. 

„Jsme rádi, že se Karel Loprais s našimi klienty setkal, všem se to moc líbilo. A my už nyní připravujeme další akce,“ říká Vávrová a dodává, že pokud je vůle, vše lze zařídit, přestože příprava a organizace takové akce pro seniory není úplně jednoduchá. „V našem domově jsou klienti se sníženou soběstačností, většina z nich je na vozíčku. Přesto se i pro ně dají organizovat zajímavé akce.“

Pro klienty GrandParku v Havířově, z nichž někteří trpí Alzheimerovou nemocí či jiným druhem demence, jsou různorodé aktivity přichystány na každý den. Mohou se zabavit výtvarnými pracemi, keramikou, přípravou pochutin či cukroví, zpěvem, cvičením s terapeutkou, společnými vycházkami či reminiscenční terapií, při které cvičí paměť vzpomínáním na prožité životní události.

„Víme, že je to pro naše klienty velmi důležité. V kontaktu se svými vrstevníky nemají pocit osamělosti a rozmanitými činnostmi procvičují jak jemnou motoriku, tak své myšlení – což je podstatné pro zpomalení průběhu nemoci,“ vysvětluje ředitelka Vávrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám