Hlavní obsah

Jazzový mistr Rudy Linka zahraje v Uherském Hradišti

Novinky, Jana Matůšová

Rudy Linka letos zavítá i na Slovácko. V rámci abonentní řady Jazz v Redutě vystoupí ve čtvrtek 29. listopadu od 19.30 hodin. Jednotlivé vstupenky budou zájemci moci zakoupit on-line na www.kkuh.cz a v předprodeji Klubu kultury.

Foto: Archiv Rudyho Linky

Rudy Linka

Článek

Rudy Linka už jako teenager miloval jazz. Absolvoval Pražskou konzervatoř a na začátku 80. let emigroval do Švédska, kde čtyři roky studoval skladbu na Stockholm Music Institute. Zde také začal spolupráci s americkým baskytaristou Redem Mitchellem.

Krátce potom Rudy navázal na studium v bostonské Berklee College of Music a později také na The New School v New Yorku, kam se v roce 1986 přestěhoval. Zkušenosti nabíral nejen na školách, ale také pod vedením Johna Scofielda, Jima Halla a Johna Abercrombieho. Sám se od roku 1989 věnuje výuce hry na kytaru, vedl hudební oddělení na The Day School v New Yorku. Působil jako hudební konzultant nejdůležitějších hudebních konzervatoří v USA (Berklee a Oberlin) a také v Kanadě a Evropě.

Jeho album Czech It Out bylo zvoleno německým časopisem JazzThing Magazine jednou z nejlepších nahrávek a v roce 1998 Linku zvolili čtenáři časopisu Down Beat Magazine jedním z nejlepších kytaristů.

V Česku založil úspěšný Bohemia Jazz Fest, který se odehrává na náměstích českých měst např. v Praze, Plzni, Prachaticích či Českých Budějovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám