Hlavní obsah

Jazzové podvečery v Rychnově nad Kněžnou se konají v rámci projektu Jazz do regionů

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova hýčkáni jsou milovníci jazzu v Rychnově nad Kněžnou. Loňským posledním jazzovým večerem byl koncert charismatického zpěváka a kytaristy Paula Batta jr. ze Slovinska doprovázeného klavíristou Ondrou Křížem těsně před vánočními svátky a nyní je už připraveno dalších pět lahůdek.

Foto: URBAN Trio (archiv)

URBAN Trio vystoupí v Rychnově nad Kněžnou 20. března

Článek

Rychnov nad Kněžnou se totiž volně zapojil do projektu agentury Art Brno nazvaného Jazz do regionů, který se již šestým rokem zaměřuje na moderní a soudobý jazz v podání vycházejících hvězd domácího a středoevropského jazzu a české, částečně i západoslovenské hudební kluby.

Lydie Skalická z programového oddělení Pelclova divadla společnosti Kultura Rychnov nad Kněžnou k tomu poznamenala: „Zapojili jsme se do tohoto projektu v roce 2010, kdy jsme dělávali tak šest koncertů během roku. Až letos jsme se rozhodli, že zkusíme koncert každý měsíc a nabídneme návštěvníkům i možnost  zakoupit si permanentku na všechny jazzové akce.“  

Od ledna do května 2013 tedy vystoupí v malém sále tamního Pelclova divadla zahraniční jazzoví muzikanti a seskupení. Úvodní akce letošní série se uskuteční 16. ledna a podium bude patřit polskému Rafal Sarnecki Trio. Renomovaný polský muzikant Rafal Sarnecki je ceněn jak v Evropě, tak i v zámoří pro své kompaktní a zajímavé kompozice moderního jazzu, jež jsou velmi příjemné na poslech.

Dalším v pořadí bude koncert Gabriela Kolčavová Tria. Koncert se uskuteční 19. února a organizátoři slibují klasické jazzové standardy v podání zpěvačky za doprovodu nejlepších brněnských jazzových muzikantů Radima Hanouska (saxofony) a Radka Bagára (piano).

Dvacátého března přijede do Rychnova nad Kněžnou Urban Trio, které se zaměřuje výhradně na autorskou tvorbu. Jeho hudba je ovlivněna swingem, latinskou Amerikou a především moderním jazzem.

Velká dávka jazzové energie by měla být na programu 24. dubna díky uskupení UP! - Mirek Veselý (piano), Radim Hanousek (saxofony), Jan Dvořák (bicí), Dušan Reichman (baskytara, kontrabas).

Poslední díl bude mít maďarskou příchuť, když 9. května zavítá mezi rychnovské příznivce jazzu Júlia Karosi Quartet s repertoárem složeným většinou z originálních kompozic, jejichž zvuk je směs klasické hudby a moderního jazzu a provedení navýsost delikátní a zároveň průzračně zvučné.

Agentura Art Brno proklamuje, že „projekt Jazz do regionů sází na přiměřenou reklamní a mediální kampaň, dobrou znalost lokální klubové scény a především výraznou dramaturgii, přinášející do regionů nezpochybnitelnou hudební kvalitu".

Základními hracími místy jsou v ČR mimo jiné Brno, České Budějovice, Český Krumlov, Český Těšín, Frýdek-Místek, Cheb, Jablonec nad Nisou, Jihlava, Karlovy Vary, Kuřim, Mariánské Lázně, Mladá Boleslav, Liberec, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Polička, Svitavy, Trutnov, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem a Zlín, ve volnější formě dalších zhruba 30 měst. Na Slovensku pak především kluby v Bratislavě, Novém Městě nad Váhem a Trenčíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám