Hlavní obsah

Jazzman Markovič vydává desku s Laco Deczim. Album pokřtí na Hradě prezident Klaus

Novinky, Vladimír Lachout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saxofonista Štěpán Markovič patří k české jazzové elitě. Koncertuje a nahrává pro Billa Clintona, mezi jeho fanoušky patří např. kandidát na prezidenta Jan Fischer, známý český herec Karel Roden či prezident Václav Klaus. Ten také v prosinci pokřtí na Hradě Markovičovu novou desku.

Foto: Alena Chlumská

Štěpán Markovič v letošním roce vydává již třetí album. Z toho jednu desku točil letos pro Billa Clintona / foto 2012 © JazzAgency.cz

Článek

Nová deska jazzmana Štěpána Markoviče zachycuje jeho loňský koncert, který se uskutečnil na Pražském hradě. Koncert byl tehdy kvůli velkému zájmu veřejnosti přesunut do větších hradních prostor, do Španělského sálu. Dvouhodinové vystoupení plné energického jazzu si nenechal ujít samozřejmě autor festivalu Jazz na Hradě, prezident Václav Klaus a řada velvyslanců a ministrů. Muzikantské obsazení slibovalo výjimečný zážitek pro jazzové „fajnšmekry“: Projekt saxofonisty Štěpána Markoviče a slovenského trumpetisty Juraje Bartoše byl nazván „Reunion“. Sestavu Štěpán Markovič (saxofon), Juraj Bartoš (trumpeta), Tomáš Baroš (kontrabas), Luboš Šrámek (piano), Majo Ševčik (bicí) doplnila „naděje českého jazzu“ Christina Praga (mladá studentka Štěpána Markoviče žijící v Itálii). Jazzman Markovič pozval na Hrad svého dlouholetého přítele, světově uznávaného trumpetistu Laca Decziho, který v doplněné sestavě Brian Charette (piano) a Chris DePino (zpěv, harmonika) obohatil program Reunion o několik skladeb a jazzových standardů.

Tento exkluzivní koncert zaznamenalo vydavatelství Multisonic a na závěr letošního roku připravuje slavnostní křest nového alba „Markovič + Deczi Reunion“. Křest je naplánován na 12. prosince a v prostorách Pražského hradu novou live desku pokřtí prezident Václav Klaus. Štěpán Markovič patří k nejčastěji zvaným muzikantům na festival Jazz na Hradě. Kromě vystoupení s Lacem Deczim zde koncertoval např. s Matúšem Jakabčicem, představil zde i svůj studentský projekt s mezinárodní sestavou Saxtet či funky show s jádrem brněnské romské kapely Gulo Čar (nyní přejmenováni na Gipsy Groove). Shrneme-li Markovičovo působení na Hradě, vyjde nám výsledek čtyři vydaná alba se záznamy koncertů (kmotrem všech alb je milovník jazzu Václav Klaus).

Jazzman Štěpán Markovič spolupracoval s neuvěřitelnou řadou tuzemských i zahraničních hvězd. Nelze nezmínit jeho spolupráci s Ray Charlesem či Lizou Minnelli. Markovič natočil v roce 1994 desku s prezidentem Billem Clintonem. Letos se s bývalým prezidentem USA setkal znovu a ku příležitosti opětovného setkání českého jazzmana s Billem Clintonem odehrál na Hradě koncert a natočil desku. Mj. toto album „Jazz by Stepan Markovic“ pro Billa Clintona vzniklo doslova přes noc ve studiu Sono Records (zvuk. mistr Milan Cimfe, producent Vladimír Lachout).

Štěpán Markovič patří k velmi plodným jazzovým muzikantům. Neustále koncertuje a daří se mu vydávat nová alba i navzdory nepříznivé době pro jazzovou muziku a hudbu vůbec. Jen v letošním roce vydal saxofonista Markovič celkem tři desky. Jeho koncert můžete navštívit v Českých Budějovicích (28.11.), v Praze (14.12.), na zámku Veltrusy (15.12.), v Kladrubech (21.12.) či Brně (8.1.) - další termíny koncertů na www.jazzagency.cz. V současné době kromě klasických jazzových koncertů Markovič vystupuje s Chantal Poullain (francouzské šansony) či funky kapelou Gulo Čar / Gipsy Groove, objevuje se i jako host Laca Decziho či Roberta Balzara. 

Reklama

Výběr článků

Načítám