Hlavní obsah

Jarní koncerty cyklu Opočno hudební nabídnou mimořádné osobnosti i výrazné talenty

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník oblíbeného cyklu Opočno hudební, který pořádá Opočenská beseda, nabídne během jara tři mimořádné programy, v nichž se představí Symfonický orchestr konzervatoře Pardubice s klavíristou Markem Kozákem, Praque Cello Quarter a herec Jaroslav Dušek s kytaristou Pavlem Steidlem.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

V cyklu Opočno hudební se představí unikátní uskupení Praque Cello Quartet, čtveřice mladých umělců, z nichž každý je profesionálním violoncellistou.

Článek

Opočenská beseda si při svém vzniku v létě 1992 vytkla za cíl pěstování kulturních tradic známých z dějin Opočna a jednou z nich je také tradice koncertů vážné hudby, jimiž navázala na slavné Opočenské hudební soboty a úspěšné koncerty na zámku.  

Cyklus Opočno hudební lze v posledních letech považovat za „předskokana“ Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka v kraji pod Orlickými horami. Sází rovněž na kvalitní dramaturgii a díky ní si spolek „vybudoval“ pevné posluchačské zázemí. Věrným příznivcům se proto sluší připomenout, že abonentky v hodnotě 300 korun jsou v prodeji na Informačním centru v Opočně už pouze do konce února.

Úvodní koncert se uskuteční v úterý 22. března a v Kodymově národním domě v Opočně vystoupí Symfonický orchestr posluchačů konzervatoře Pardubice, který zde vloni zvedl posluchače doslova ze sedadel. Pořadatelé tedy splnili přání hudebních příznivců a pardubické těleso pozvali znovu. 

Spolu s tímto orchestrem se představí mimořádně talentovaný klavírista a varhaník Marek Kozák, jeden z nejvýraznějších talentů nastupující generace českých interpretů, který je od sezóny 2013/14 zapsán na listině mladých umělců Českého hudebního fondu.

Také při druhém pokračování cyklu - v úterý 26. dubna - čeká posluchače výjimečný zážitek, neboť na podiu Kodymova národního domu vystoupí Praque Cello Quartet, čtveřice mladých umělců, z nichž každý je profesionálním violoncellistou, absolventem pražské hudební akademie.

Všichni členové za sebou mají studium hudby v zahraničí a četné účasti na prestižních domácích i zahraničních soutěžích a festivalech. Unikátní uskupení uchvátilo v říjnu 2014 publikum hudebního festivalu F. L. Věka, a tak lze očekávat, že známé melodie v netradiční úpravě, bezprostřednost mladých umělců a chuť experimentovat zaujmou i v Opočně.

Opočno hudební pokračuje 29. května a přemístí se do Mariánského kostelíku, kde vystoupí herec Jaroslav Dušek, jehož divadlo inspirované Čtyřmi dohodami je pověstné. Spolu s ním budou mít posluchači možnost setkat se s vynikajícím kytaristou Pavlem Steidlem, který ví, jak se smát hudbou a sdílet vtip se svým publikem. Ale za bavičem leží vážný umělec… 

Reklama

Výběr článků

Načítám