Hlavní obsah

Jarní koncert Moravskoslezské Sinfonietty bude hýřit barvami

Novinky, Jan Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezská Sinfonietta si pro své publikum připravila tři díla z doby baroka, pozdního romantismu a impresionismu. Jako sólistka se představí Denisa Kutmonová (flétna) spolu s dirigentem Ondřejem Packanem. Koncert se koná 29. března od 17.00 ve Sportovní hale v Řepištích.

Foto: Jan Soukup

plakát

Článek

Dramaturgie Jarního koncertu MSS je postavena na dílech, která jsou nejen hudebně barevná. Například na Jarním koncertu 2012 se orchestr představil spolu s kolegy z Japonska, v roce 2013 měl na programu díla převážně z Mexika a v roce 2014 přivítal jaro oběma suitami Peer Gynta norského skladatele E. Griega.

Jinak tomu nebude ani letos. Jako první na programu zazní Koncert pro flétnu a orchestr La notte RV 439 Antonia Vivaldiho.

Spolu s orchestrem se představí sólistka Denisa Kutmonová (flétna). Je absolventkou hry na flétnu ze třídy Mgr. Evy Dostálové a MgA. Martiny Molinger Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě. V roce 2008 se úspěšně zúčastnila rozhlasové soutěže Concertino Prague kde získala 6. místo. Účinkovala jako sólistka spolu s Janáčkovým komorním orchestrem. Od roku 2011 působí jako 1. flétnistka Moravskoslezské Sinfonietty. Během tříletého bakalářského studia na Akademii múzických umění v Praze (prof. Válek) absolvovala stáž na Hochschule fur Musik v Drážďanech u prof. Stephana Rétyho (1. flétnista Basilejské filharmonie). Za dob studií na AMU v Praze spolupracovala na výchovných koncertech FOKu (dirigent: Marko Ivanovič).

Působila v několika symfonických a dechových tělesech -  Dechová harmonie JKGO, Symfonický orchestr JKGO, Symfonický orchestr Frýdku-Místku, Akademičtí komorní sólisté AMU Praha. Je aktivní členkou komorních souborů, se kterými koncertuje po celé České republice a Slovensku. V současné studuje magisterský program na Vysoké škole múzických umení v Bratislavě u doc. Mgr. art. Dagmar Zsapkové, ArtD.

Jako další dílo zazní Suita Sv. Pavla pozdně romantického skladatele Gustava Holsta. Skladbu zkomponoval Holst pro smyčcový orchestr v roce 1912. Konkrétně pro St Paul's Girls' School ve Velké Británii, kde působil jako učitel hudby od roku 1905 do roku 1934. 

Na závěr zazní Náhrobek Couperinův impresionistického skladatele Maurice Ravela. Jedná se neoklasicistní suitu starých francouzských tanců. Každý z nich je věnován konkrétnímu Ravelovu spolubojovníkovi z války. Celé dílo provází hobojové sólo které přednese hobojistka Linda Šustová.

Koncertním mistrem bude Lukáš Šustek (koncertní mistr symfonického orchestru Konzervatória Žilina). Koncert se koná za finanční podpory obce Řepiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám