Hlavní obsah

Janohrad chystá na poslední prázdninovou sobotu Hradozámeckou noc

Novinky, Michal Rapco

V noci získávají památky své kouzlo. O hradech či zříceninách to platí dvojnásob. V sobotu 31. srpna se Janův hrad, umělá zřícenina vystavěná v Lednicko-Valtickém areálu, přidává k Hradozámecké noci.

Foto: Darina Horká
Článek

Po úspěšných Nočních prohlídkách, které na Janově hradu pořádali 16. a 17. srpna, přichází další lákadlo pro návštěvu. Janohrad se totiž připojuje k Hradozámecké noci, která se bude po celé republice na řadě památek konat poslední srpnový den. 

"Jde o prohlídky hradu pořádané v noci. To totiž vypadají památky vždy jinak a s jinou atmosférou. Navíc budou průvodci v kostýmech," láká k návštěvě Janova hradu kastelánka Darina Horká. 

Program bude probíhat také na nádvoří. Uskuteční se zde malý jarmark, přijede prodejce ručně vyráběné keramiky nebo kamenů. Pro děti bude nachystaný dětský koutek, kde si užijí spoustu zábavy například na chůdách. Zúčastní se také výr velký jménem Merci z Lednice a možná také někdo další z jeho opeřených kolegů.

Kromě výše jmenovaného doplní noční atmosféru také oheň, na němž si budou moci návštěvníci opékat pochutiny nebo kartářka. "Letošní novinkou bude trubadúr s mandolínou, který bude návštěvníky provázet jak při prohlídkách, tak poté i na nádvoří. Kromě něj máme domluvené i žongléry s ohněm, o zábavu tak bude dobře postaráno," doplňuje pozvánku kastelánka Horká. 

Program začne v 18 hodin a poběží přibližně do půlnoci. K Janohradu se dá dostat krátkou procházkou přes park z Lednice nebo případně také autem po silnici. 

Janův hrad byl postaven na začátku 19. století na návrh architekta J. L. Hardmutha (mj. vynálezce tužky), který je také autorem nedalekého Minaretu. Ve snaze o maximální autentičnost dbal autor na každý detail - například tři dubová točitá schodiště jsou pravotočivá, jak velí zvyk z hradů. Oproti jiným stavbám napodobenin zřícenin byl také Janohrad od počátku projektován jako obyvatelný a v době honů sloužil jako lovecký zámeček a myslivna. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám