Hlavní obsah

Jana Šrejma Kačírková: Na Dvořákovu Stabat Mater se moc těším

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti velikonočních svátků zazní ve čtvrtek 13. dubna ve Smetanově síni Obecního domu v Praze Stabat Mater od Antonína Dvořáka v podání českobudějovické rodačky, skvělé sopranistky Jany Šrejma Kačírkové.

Foto: Archiv

Sopranistka Jana šrejma Kačírková.

Článek

Zpěvačka, která pravidelně účinkuje na scénách Národního divadla v Praze, Národního divadla moravskoslezského i Slovenského národního divadla a je stálou členkou Národního divadla v Brně, se na koncert připravuje s chutí.

„Je to překrásné dílo. V Obecním domě jsem ještě nevystupovala a Stabat Mater jsem před publikem ještě nikdy nezpívala. Na vystoupení se proto moc těším,“ uvedla zpěvačka. „Budou to pro mě hned dvě premiéry,“ podotkla.

Na Stabat Mater se chystá po vystoupení v Bratislavě a v Brně, kde v jejím operním, tedy pěveckém i hereckém provedení, zazněla Donna Anna z opery Don Giovanni od Wolfganga Amadea Mozarta. Tentokrát bude sice „jen“ zpívat, ale na přípravu nemá moc času. „Bude to změna. Není to však nic, co by se nedalo zvládnout. Před koncertem budou dvě zkoušky a navíc dopoledne veřejná generálka,“ poznamenala.

Dvořákova duchovní kantáta Stabat Mater ji láká už dlouho. V minulosti ji také nastudovala. Koncert na Mezinárodním hudebním festivalu Petera Dvorského se však v roce 2015 nakonec neuskutečnil. „Stabat Mater je nádherný čistý zpěv. Od herectví si tentokrát odpočinu,“ pousmála se.

Těší ji, že bude moci potěšit publikum u příležitosti velikonočních svátků. „Je to opravdu krásné dílo Antonína Dvořáka a k Velikonocím se skvěle hodí. Právě v tomto období se Stabat Mater také hodně hraje,“ připomněla sopranistka, kterou znají příznivci opery také jako Rusalku z dalšího Dvořákova slavného titulu uváděným s Janou Šrejma Kačírkovou v hlavní roli Jihočeským divadlem před Otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. 

Dvořákovo zpracování Stabat Mater patří k vrcholným hudebním dílům, dlouhodobě oceňovaným i na mezinárodní scéně. První sekvence na známé historické téma pochází ze 13. století. Od té doby se dojemný text o úmrtí Ježíše Krista z úst jeho matky pod křížem stal mnohokrát inspirací pro hudební autory. Existuje několik stovek hudebních verzí. Antonín Dvořák pojal téma jako duchovní kantátu a své poměrně obsáhlé dílo poprvé představil po ztrátě svých tří dětí před 130 lety.

V Obecním domě si ve čtvrtek 13. dubna posluchači vyslechnou Stabat Mater v provedení Symfonického orchestru hlavního města Prahy, FOK pod vedením dirigenta Jiřího Maláta. Sólisty, soprán Jana Šrejma Kačírková, alt Václava Krejčí Housková, tenor Tomáš Juhás, bas Jiří Sulženko, doprovodí Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Vasilkem. V 10 hodin bude veřejná generálka, hlavní představení začne v 19.30 hodin.

Hudba zkomponovaná na duchovní text o utrpení matky Kristovy je uváděna především v době Velikonoc a tuto tradici drží i FOK ve Smetanově síni Obecního domu. Ostatně FOK má s dílem bohaté zkušenosti. V roce 2004 orchestr putoval s tímto „oratoriem všech oratorií“ na zájezd do Říma a do Pisy. A ve starobylé římské bazilice Santa Maria Maggiore vyslechl provedení i kardinálský sbor v čele s budoucím papežem Benediktem XVI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám