Hlavní obsah

Jaký význam má velikonoční pomlázka či zajíčci? Prozradí tradiční jarní prohlídky na zámku Dobříš

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svátky jara, které letos spadají na 14. - 17. dubna, přichystali na zámku Dobříš tradiční velikonoční prohlídky. Od Velkého pátku, přes Bílou sobotu, Velikonoční neděli až po Velikonoční pondělí si návštěvníci v jarem prodchnuté expozici zámku připomenou staré velikonoční zvyky a tradice.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Při velikonočních prohlídkách se návštěvníci dobříšského zámku dozvědí informace o historii a tradici významných křesťanských svátků.

Článek

„Při velikonočních prohlídkách, které jsou určené zejména pro rodiny s dětmi, se návštěvníci dozvědí informace o historii a tradici těchto významných křesťanských svátků. Průvodce jim objasní význam symbolů Velikonoc, jako jsou pomlázky, řehtačky, vajíčka či zajíčci. Dozvědí se i zajímavosti o jednotlivých dnech v kalendáři v průběhu Velikonoc,“ informovala Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš.

Děti si na prohlídkách vyzkoušejí hádanky s jarní atmosférou a velikonoční říkadla. Pro ty nejšikovnější čeká na konci sladká odměna. „Tradiční prohlídky, které u nás pořádáme každoročně, ale určitě potěší i všechny ostatní, kteří mají svátky jara rádi a chtějí si užít jejich atmosféru,“ říká Tereza Vyhlasová.

V rámci velikonočních prohlídek mohou návštěvníci zavítat také do zámecké Galerie JCM, kde probíhá výstava dobříšských výtvarníků Petra Velebila a Zdeňka Pátka. Malířský tandem zde do konce dubna vystavuje krajinomalby inspirované Dobříší, Mníškem pod Brdy a okolím. Oba umělci zachycují krajiny nejraději přímo v plenéru za každého počasí bez výjimky ročního období. Jednotné vstupné na výstavu v zámecké galerii činí 40 Kč.

Kapacita velikonočních prohlídek v expozici zámku je omezená, prohlídky budou probíhat podle harmonogramu předem umístěného na webových stránkách zámku Dobříš (www.zamekdobris.cz). Vstupné se řídí podle běžného ceníku.

Zámek Dobříš je v dubnu otevřen denně mimo pondělí od 8 do 16:30 hod. Kromě prohlídek expozice mohou návštěvníci zavítat také do Muzea hraček v prostorách zámku, do zámecké restaurace či po zimě do znovuotevřeného malebného francouzského parku.

Reklama

Výběr článků

Načítám