Hlavní obsah

Jakub Špaňhel vystavuje v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Jakub Špaňhel, rodák z Karviné vystavuje od 7. března své velkoplošné obrazy v Galerii současného malby ve foyer Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě. Výstavu uvedl ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil.

Foto: Josef Zajíc

Jakub Špaňhel,Výstava v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě 7.3.2016 Matisse a jeho kočka.

Článek

Jakub Špaňhel (1976) patří mezi významné malíře střední generace. Narodil se v Karviné. Střední uměleckoprůmyslovou školu navštěvoval v Ostravě. Od dob absolutoria na akademii výtvarných umění v Praze žije a pracuje v tomto městě.

V roce 2011 se uskutečnila jeho výstava v Domě umění v Ostravě a vyšel k ní obsáhlý katalog. Unikátní dílo Jakuba Špaňhela je jeho pět vitráží umístěných v kostele svatého Ducha v Ostravě-Výškovicích.

„Špaňhel maluje v cyklech, které představují většinou jedno téma, často velmi banální, a vždy jej prezentuje malířským způsobem, který vyráží dech. Maloval květiny, růže, akty, lustry, benzinky, banky atd. Má velkorysé malířské gesto vedoucí k barevným skrumážím, stékancům, vymývaným plochám, stříkancům a podobně. Malířská zkratka a rukopisná bravura jsou určujícími znaky umělcových maleb. Špaňhelova tvorba se ovšem nevyčerpává jen dokonalostí svého provedení, ale je charakteristická i hledáním nových přístupů k uchopení obrazu,” řekl při vernisáži Martin Klimeš, kurátor výstavy.

Výstava bude v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě otevřena vždy hodinu před představením až do 29. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám