Hlavní obsah

Jaké jsou podoby hrdinství a odvahy, zkoumaly 5. Broumovské diskuse

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O různých podobách hrdinství a odvahy se 6. a 7. listopadu diskutovalo v broumovském klášteře. Pátý ročník Broumovských diskusí přivítal v klášterním Dřevníku jedenáct hostů a přes osm set návštěvníků z celé republiky.

Foto: Jan Flieger

Na konferenci se sešlo jedenáct hostů, mezi nimi i Petr Pavel, Karel Kovy Kovář a Roman Týc, kteří spolu diskutovali na druhém panelu.

Článek

První panel konference přinesl setkání politologa Daniela Kroupy, ekonoma Tomáše Sedláčka a spisovatele Jiřího Padevěta, jejichž rozmluvu na téma Hrdinství a odvaha v českých a evropských dějinách vedl novinář David Klimeš. Hosté diskutovali s veřejností o hrdinech anonymních, válečných i současných, o vnímání hrdinů skrze populární kulturu a hodnotili také výsledky průzkumu Agentury Ipsos, který vznikl speciálně pro Broumovské diskuse. 

„Válka generovala velké množství hrdinů… Tisíce lidí, o kterých se nemluví. Ale maminka, která se stará o své děti a obětuje jim život – domnívám se, že ji můžeme dát na stejnou misku vah, jako hrdinu z bitvy,“ zamýšlel se Daniel Kroupa, který považuje hrdinství za situační: „V jedné situaci může být člověk za hrdinu, v jiné může zklamat… A dokud život není celý prožitý, tak o někom nemůžeme říct, zda je hrdina nebo ne. Hrdinou se člověk stává, když je jeho životní příběh uzavřen…“

Druhý úterní panel, moderovaný Světlanou Witowskou, se věnoval tématům investigativní novinařiny, státních symbolů, hrdinů a antihrdinů nebo vzorů a jejich vlivu na společnost pod zastřešujícím tématem Hrdinství a odvaha dnes.

„Čím méně bude v budoucnu otevřených konfliktů, tím více bude prostoru pro osobní odvahu,“ uvedl mimo jiné generál Armády ČR Petr Pavel, který diskutoval s youtuberem Kovym a umělcem Romanem Týcem na téma Hrdinství a odvaha dnes. „Hrdinství běžného dne je pro mě definicí hrdinství. Každodenní, i když mnohdy skryté hrdinství lékařů, hasičů, policistů… V dnešním světě, kde se negativita, strach a nenávist síří rychleji, než kdy před tím, je, věřím, nezbytné nezapomínat na to dobré. A není ho málo,“ uvedl Karel Kovy Kovář.

Konference pokračovala ve středu 7. listopadu, kdy se do programu aktivně zapojili studenti středních škol z celé České republiky. Ti díky sepsání esejí získali od Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov pobytová stipendia. Prostřednictvím workshopů, vedených Kovym a Romanem Týcem, studenti diskutovali o různých aspektech hrdinství a čekalo je také natáčení medailonků a setkání s místními hrdiny a pamětníky.

Novinkou letošního ročníku byla Komorní rozmluva v Opatském sále, jež nabídla diskusi o odvaze a smrti s lékařkou a zakladatelkou Hospicové péče v ČR Marií Svatošovou a spisovatelem, ředitelem Nakladatelství Academia Jiřím Padevětem.

Konferenci zakončil třetí panel, díky němuž se na pódiu sešli politici Miroslava Němcová, Milan Štěch, Jan Farský a Petr Vokřál. Za vydatného přispění veřejnosti a spolu s moderátorkou Norou Fridrichovou společně otevřeli téma Hrdinství a odvaha v politice.

„Jsem v politice 16 let. A nejsem hrdina. Spíše naopak. Mám strach o své čisté svědomí, o podporu svých nejbližších a hlavně o svobodu. A tak jen prostě dělám věci, které mi přijdou správné. A kterým věřím,“ uvedl například Jan Farský.

Reklama

Výběr článků

Načítám