Hlavní obsah

Jak to dělají v Japonsku aneb Úklid třiatřicetipatrové budovy za čtyři hodiny

Novinky, Michael Rada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes se budu věnovat tématu, které "tíží" každého z nás - úklidu. Tato nepopulární, ale potřebná činnost je součástí našich životů, a i když se v českých obchodech objevují více či méně účinné automatické vysavače, nemůžeme říci, že se úklid obejde bez lidí. V Japonsku už to však jde.

Foto: Michael Rada

úklidový robot

Článek

V centru Tokia stojí mj. centrála korporace Sumitomo nazvaná Harumi Ichome District Urban Redevelopment Project, neboli zkráceně Harumi Triton Square. Tato kancelářské centrum nabízí podlahovou plochu neuvěřitelných 672 000 metrů čtverečních rozložených do 33 pater.

Kromě skutečnosti, že již při výstavbě byl kladen velký důraz na propojení pracovního prostředí s prostředím vhodným pro relaxaci (samozřejmostí bylo i propojení s přírodou), bylo záměr vlastníka aplikovat v celé budově nejnovější technologie a procesy, které ve svých vlastních laboratořích vyvíjí či ve výrobních centrech jeho obchodních partnerů vznikají. Podmínkou byla nejenom "novost" a ekologičnost řešení, ale i ekonomická stránka.

Vzhledem k vysoké náročnosti úklidu všech prostor a nutnosti provádět úklidové práce mimo standardní pracovní dobu se společnost rozhodla vyzkoušet možnost řešení formou robotických uklízečů. Podmínkou projektu bylo, že roboti musí vyčistit 100 procent prostor kanceláří, chodeb, výtahů, eskalátorů a hal a musí býti naprosto nezávislí na lidské činnosti.

Není bez zajímavosti, že roboti musí být schopni komunikovat i např. s výtahy a eskalátory, které nejenom uklízí, ale i se jejich pomocí pohybují mezi jednotlivými patry budovy. Navíc musí svůj vymezený úsek vyčistit za 4 hodiny a to bez nutnosti nabíjení či čištění v průběhu čistícího cyklu.

Jen pro upřesnění je třeba dodat, že roboti nejsou žádní drobečci. Každý z nich váží 135 kg, je vysoký kolem 90 cm a pohybuje se rychlostí 30 metrů za minutu (1,8 km/hod). Při úklidu se nemusí svítit, což vytváří další úsporu.

Asi nejzajímavější mi připadá fakt, že aplikace robohiterů není žádnou neověřenou novinkou. Nasazeni totiž byli již v roce 2005 a už v roce 2006 byl tento projekt oceněn japonským ministerstvem průmyslu. 

Pozorovat roboty při práci byla skutečně radost, jak jsem se mohl osobně přesvědčit při jedné z prezentací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám