Hlavní obsah

Jak to dělají Japonci v Polsku aneb Malá exkurze do polských "Borských Polí"

Novinky, Michael Rada

S rozvojem globalizace se Česká republika stala podle mnohých montážní halou Evropy. Napadlo vás podívat se za hranice, jak situace vypadá tam? Například do centra Polska, do města známých perníků a rodiště Koperníka - čili do Toruně?

Foto: Michael Rada

Toruň a Crystal Park

Článek

Plzeňská Borská Pole jsou v tuzemsku synonymem úspěšné průmyslové zóny a kromě počtu zahraničních i tuzemských investorů se tato skutečnost odráží v počtu národnostních skupin v Plzni žijících a pracujících. Velké zastoupení mají např. i pracovníci z Polska a tak je otázkou, jestli by tito nenašli v domácím prostředí stejnou, nebo lepší práci. Copak nejsou v Polsku průmyslové zóny?

Možná vás to překvapí, ale v Polsku existuje zóna velmi podobná Borským Polím, minimálně strukturou a hlavně nosným businessem, kterým je v tomto případě výroba televizí.

Zatímco se na Borských Polích jako jeden z prvních a do dnešního dne nejsilnější invesor etablovala společnost Panasonic, v Toruni, resp. v její blízkosti se usadil další silný hráč na trhu, společnost Sharp. Tomuto investorovi se podařilo stát se základem průmyslové zóny nazvané Cristal Park, a ve svém okolí má většinu svých dodavatelů, kteří s ním zónu sdílejí.

Město Toruň, stejně jako Plzeň má dlouhou historii a zajímavé milníky, kvůli kterým ho navštěvují statisíce návštěvníků z celého světa. Mezi nejnavštěvovanější památky patří rodný dům astronoma Nikolaje Koperníka a přestože ho denně navštíví tisíce návštěvníků, je při jeho návštěvě stále ještě "cítit" historie a energie tohoto genia své doby. Že je budova dobře udržovaná, dokládá obrázek vpravo.

Mezi další památky patří např. zřícenina křižáckého hradu, z něhož bohužel zbyly jen základy, či radniční věž s hezkou vyhlídkou na celé město. Trochu zapomenutou však zůstává šikmá věž (foto vlevo).

Zajímavým rozdílem však je, že na rozdíl od Borských Polích pracují v Cristal Parku jen polští pracovníci. Stejně jako v Plzni pak pod vedením japonského managementu.

Budete-li mít čas, doporučuji Toruň navštívit. Kromě památek můžete ochutnat i proslulý zdejší perník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám