Hlavní obsah

Jak se žilo v Brně za císaře Napoleona

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podobu města Brna a každodenní život za dvojí francouzské okupace na počátku 19. století ukazuje nová výstava v komorní galerii Celnice v areálu vily Löw-Beer v Brně.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Vernisáž výstavy Proměny Brna II.

Článek

Výstava Proměny Brna II. aneb Brno napoleonské navazuje na loňskou úspěšnou výstavu o podobě Brna před sto lety nazvanou Proměny Brna aneb 13 pohledů objektivem času. Letos se vracíme ještě hlouběji do minulosti, na počátek 19. století, kdy slavný císař Napoleon I. dvakrát – v letech 1805 a 1809 – okupoval Brno.

Dobové ilustrace, historické a současné fotografie nabídnou srovnání historické a dnešní podoby některých známých i méně známých míst. Výstavu je možné pojmout i jako podnět k procházce po Brně. Hned naproti dnešní vile Löw-Beer se nachází ústřední brněnský park Lužánky, kde v roce 1805 zřídili Francouzi lazaret a o čtyři roky později se stal místem velkolepých oslav 40. narozenin císaře Napoleona.

Další zastávky po místech spjatých s události let 1805 a 1809 vás zavedou od Moravského náměstí s Místodržitelským palácem, přes náměstí Svobody (v palácích na tehdejším Velkém náměstí byla ubytována francouzská generalita), Dominikánské náměstí s nedalekými kasárnami, Zelný trh s Ditrichsteinským palácem, k Petrovu a Denisovým sadům a pochopitelně na Špilberk.

Okupace z roku 1809 předznamenala pozdější zásadní stavební proměnu Brna, kdy se během několika desetiletí stala z města sevřeného namnoze středověkými hradbami moderní metropole, což připomíná i autor výstavy emeritní historik Muzea Brněnska Jaromír Hanák: „Na přelomu října a listopadu 1809 byly totiž těsně před odchodem okupačních vojsk na Napoleonův příkaz pobořeny části pevnostního systému hradu Špilberk. V následujících desetiletích pak bylo brzy zbořeno i opevnění města samotného.”

Život v okupovaném městě připomenou archiválie a originální exponáty. Návštěvníci uvidí vojenskou výstroj i výzbroj, plány špilberské pevnosti nebo orientační tabuli z první třetiny 19. století, která uvádí Brno jako odvodní okrsek 29. pěšího pluku. Najdou zde také informace o francouzském generálovi Valhubertovi, jenž podlehl zranění z bitvy u Slavkova a 6. prosince 1805 zemřel v Brně. Jeho zádušní mše v kostele sv. Jakuba se účastnil i sám Napoleon.

Při tvorbě výstavy byly použity materiály ze sbírek Archivu města Brna, Moravského zemského archivu, Moravské galerie v Brně, Muzea města Brna, Nakladatelství Josef Filip a Národního památkového ústavu.

Výstava bude k vidění do 29. července v Galerii Celnice, galerie je bezbariérová a volně přístupná denně mimo pondělí v čase od 10 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám