Hlavní obsah

Jak se žije dětem v dětském domově? Možná budete překvapeni

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří dětské domovy odsuzují, jiní na ně nedají dopustit. A co se podívat do jednoho takového zařízení a udělat si obrázek, jak je tomu ve skutečnosti?

Foto: Jan Kaše

Dětský domov Kašperské Hory

Článek

Dětský domov v Kašperských Horách v letošním roce oslaví již šedesát let své existence. 

Sourozenci v jedné skupině

V budově domova na kašperskohorském náměstí se nachází čtyři velké, navzájem oddělené byty. Každý z nich slouží jedné rodinné skupině o 6 až 8 dětech různého věku i pohlaví.

„Sourozenci jsou ve stejné rodinné skupině. Věkové složení je od jednoho do jednadvacátého roku. Spolu s tetami a strýčky (vychovatelé) se o byt starají, vaří si stravu, perou prádlo, uklízí,“ uvedla Marie Kučerová, ředitelka Dětského domova v Kašperských Horách, který má své pobočky ještě v Sušici a Chanovicích.

Mnohé rodiče by jistě překvapilo, jak jsou děti v domově pořádné. Byty, které obývají, mají uklizené a příjemně vyzdobené. Hlavní roli v tom jistě hrají jejich vychovatelé, ale i další zaměstnanci domova.

Otevřené, vstřícné a přátelské vztahy

O vztazích mezi zaměstnanci domova a dětmi jsem se mohl osobně přesvědčit letos v červenci. Část dětí trávila prázdniny na táboře v krásné přírodě nedaleko Kašperských Hor. Vydal jsem se za nimi v doprovodu ředitelky, sociální pracovnice a účetní. A přišlo první překvapení - děti ihned a zcela spontánně k nim běžely a vítaly je. Upřímně a s láskou. Okamžitě jim sdělovaly své zážitky. A oslovení? Žádná paní ředitelka, ale prostě teta.

A překvapení druhé – zareagovaly i na mou přítomnost. Slušně pozdravily, podaly mi ruku, představily se a hlavně se usmály. Každé dítě přišlo a mně, cizímu a neznámému, nabídlo bonbony, které si zrovna ten den mohlo zakoupit ze svého kapesného. Nevím, kolik dětí vyrůstajících v rodinách, by se takto zachovalo. 

Jaké mají vyžití?

Dětský domov se samozřejmě snaží podle svých možností nabídnout dětem i mimoškolní aktivity.

„Máme kroužek country tanců a florbalu. Mimo dětský domov navštěvují děti zájmové kroužky ve škole, kluci hrají fotbal za Kašperské Hory, Chanovice, Dlouhou Ves a Sušici. Děti navštěvují Základní uměleckou školu v Sušici. Každoročně se zúčastňují tanečního soustředění s Hankou Kynychovou, zúčastňují se nejrůznějších sportovních soutěží a závodů. V Kašperských Horách využívají možnosti lyžování, pěší turistiky, jízdy na kole,“ dodává ředitelka Marie Kučerová.

Zvládne to společnost bez dětských domovů?

Pobyt mimo rodinu je pro dítě samozřejmě velice obtížný a náročný. Na druhou stranu může být v mnoha případech pro dítě záchranou. Jak uvádí ředitelka Dětského domova v Kašperských Horách, důvody pro nařízení ústavní výchovy jsou různé, nejčastěji je to hrubé zanedbávání a zneužívání v rodině, ale i poruchy chování. Někdy jsou umístěny i děti na vlastní žádost – nechtějí být v rodině svědky domácího násilí.

„Myslím, že v nejbližší době se naše společnost bez dětských domovů neobejde. Pěstounská péče se zřejmě nerozvíjí takovým tempem, aby zde mohly být umístěny všechny děti, které by to potřebovaly,“ uvedla Marie Kučerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám