Hlavní obsah

Jak se dostaly hvězdné války na hodonínskou průmyslovku

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslovka a hvězdné války? Co mohou mít tyto dvě věci společného? Vladislav Macíček, student 4. ročníku technického lycea hodonínské průmyslovky, se jako jediný Čech podílel na 3D efektech fanouškovského filmu Star Wars: epizoda o Vaderovi. A tím Hvězdné války vlastně přinesl až do školy.

Foto: Vladislav Macíček

Vladislav Macíček, student 4.ročníku technického lycea na SŠPU Hodonín, vytvořil 3D efekty k fanouškovskému filmu Star Wars

Článek

Skromný, tichý a velmi citlivý kluk, který je navíc nadprůměrně inteligentní. Je nejspokojenější, když se baví speciálními efekty na svém počítači, ale nepohrdne ani prací s kamerou nebo foťákem - Vladislav Macíček vytvářel speciální 3D efekty svého oblíbeného Star Wars. Ptáte se, jak se k tomu vůbec dostal? Tady jsou odpovědi.

Jak ses dostal do týmu, který vytvářel 1. epizodu fan-filmu o Vaderovi ze Star Wars?

Borec se ve videu zmínil, že ke svému filmu hledá i lidi na vizuální efekty, já napsal borcovi, no a mé sny byly vyslyšeny… Borec = Star Wars Theory.

Je pravda, že jsi tam byl jediný Čech? Jak jste spolu komunikovali? Jak často? Hlavní řečí byla nejspíš angličtina, že?

Zhruba třetina z nás byli Evropani, Čech jsem byl ale jediný. Pro online komunikaci jsme zvolili platformu Discord, kde jsme byli víceméně v jednom kuse. Psalo se i mluvilo samozřejmě anglicky.

Musel jsi ukázat nějaké své práce? Co konkrétně jsi předvedl, že jsi hned zaujal a stal se součástí týmu?

Ano, poslal jsem jim např. ukázky světelných mečů, blesků, různých 3D simulací a podobně. Pak mě ještě poprosili, jestli bych mohl dodělat efekty do ukázkového videa, řekněme takový vstupní test. Pak už jsem jen čekal, než začne post-produkce.

Scénář byl už napsaný a každý jste dostali nějaké úkoly? Je to tak? Co z filmu je konkrétně tvoje práce?

S vizuálními efekty se začalo až týden po natáčení, nejprve se musel udělat hrubý edit, který stříhal přímo náš úžasný režisér Danny Ramirez. Můj nejoblíbenější záběr, na kterém jsem pracoval, byl asi průlet blastery v čase 1:59, jinak jsem třeba v některých záběrech vyměnil rukojeť světelného meče za naanimovaný 3D model, taky hvězdy v oknech, výbuch...

Jsi samouk, nebo jak se dá tohle všechno naučit? Je to dost speciální činnost, která musí člověka více než bavit. Pomohla ti v něčem z tohoto škola?

Jsem samouk. Nejvíc se podle mě člověk naučí tím, že si prostě sám zkouší něco vytvořit metodou pokus omyl. Rád bych řekl, že mi škola pomohla, pravda je ale taková, že jsem se naučil všechno sám. Myslím si, že když chcete být v něčem dobří, tak se tomu musíte věnovat hlavně ve svém volném čase, nestačí si jen někde v lavici pár hodin odsedět.

Jak jsi přitom stačil zvládat i školu? Jsi přece jenom v maturitním ročníku a to je samo o sobě časově dost náročné.

Krátká odpověď - nezvládal. Často jsem třeba do čtyř ráno nespal, párkrát jsem musel vydržet až do rána, abych stihl odevzdat jistý záběr. Většina nadřízených totiž byla ze západu Ameriky, takže večery a noci byly pro mě zkrátka jediná doba, kdy jsem s nimi mohl komunikovat. Taky bych chtěl poděkovat třídní učitelce Kočtářové, která jako jedna z mála věděla o mé práci a vycházela mi vstříc.

Podporuje tě v tvé práci rodina? Kdo ti nejvíc fandí doma?

Když nepočítám ty reakce na můj aktuální prospěch, tak určitě ano. Nejvíc mamka a sestra.

A jaké jsou tvoje plány do budoucna?

Zatím nějak odmaturovat, zkusit jít na VFX univerzitu do UK. Ideálně bych pak chtěl pracovat pro ILM nebo obdobné studio, mým snem je totiž jednou dělat na takových filmech, na které bych si i já sám zašel do kina.

Reklama

Výběr článků

Načítám