Hlavní obsah

Jak se dělá radost? Někdy stačí milá návštěva

Novinky, Věra Breiová

Není to nic složitého. Jen třeba vezmete děti a přijedete na návštěvu za dědečkem. Vůbec nevadí, že to není váš dědeček a že ho vlastně ani neznáte. Tak to ve čtvrtek 2. března proběhlo v GrandParku v Havířově. Ester Kubíčková se svými dětmi Kristiánem a Anitkou tam navštívila dva dědečky, oba měli velkou radost.

Foto: Věra Breiová
Článek

Ptáte se, jak to paní Kubíčkovou napadlo? „Jednou jsme byli na procházce, šli jsme kolem GrandParku a zamávali jsme starému pánovi, který se na nás usmíval za oknem. Bylo to milé, tak jsme se s dětmi domluvili, že mu doneseme kytičku,“ vzpomíná.

Kristiánovi i Anitce se tehdy návštěva u nového dědečka líbila, proto se rozhodli k další návštěvě. „Svého“ dědečka už tentokrát nezastihli, přesto chtěli někoho dalšího potěšit, a tak zavítali do dvou dalších pokojů.

„Jejda, to je milé, ale já pro vás, děti, nic nemám nachystané, nemám tu žádnou čokoládu,“ neskrýval překvapení třiadevadesátiletý František Janošec. To ale vůbec nevadilo, i tak si s paní Ester a jejími dětmi hezky popovídal. Stejně jako předtím Josef Regec.

„Mám se tady pěkně, chodím i na různé aktivity, kde vyrábíme věci z papíru nebo malujeme. Ale moc návštěv za mnou nechodí, tak to mám z dětí radost,“ říkal dojatě. „Podívej se, jaké tu mám světýlko, takhle se zapíná a zase zhasíná,“ podal pan Josef s úsměvem Kristiánovi malou přenosnou lampičku.

To pětiletého klučinu opravdu zaujalo, bylo vidět, že technické záležitosti chlapy sbližují i napříč generacemi. „Líbí se ti? Tak si ji nech,“ nabízel děda chlapci. Ten se ale rozhodl, že hodnému dědečkovi lampičku nechá a raději si přijde „zablikat“ zase při příští návštěvě.

Domov pro seniory GrandPark Havířov poskytuje své služby lidem se sníženou soběstačností již téměř dva roky. Od května 2015 v něm našlo nový domov na 130 seniorů. S dětmi se setkávají i v rámci aktivit, které tu pro své klienty organizují co nejčastěji. Bezprostřednost a pozitivita dětí nabíjí totiž starší lidi energií. Proto se stala vystoupení dětí z mateřinek, základních či uměleckých škol již nedílnou součástí programu.

„Víme, že tato mezigenerační setkání jsou pro naše klienty velmi důležitá. V kontaktu s dětmi nemají pocit osamělosti, rádi si s nimi povídají i zazpívají, oplácejí jim úsměv.  Vzpomínají také na své vlastní dětství i na rodiny. Tak své myšlení vyladí pozitivním směrem, zároveň procvičují paměť a to je velmi přínosné,“ uvedla ředitelka domova Renata Vávrová.

Reklama

Výběr článků

Načítám