Hlavní obsah

Jak se animuje v muzeu a galerii

Novinky, Patrik Pařízek

Již druhé kolokvium s tématem "Galerijní a muzejní animace" se uskutečnilo v Plzni. Tentokrát v Západočeském muzeu.

Foto: Bc. Patrik Pařízek

Animace "Jak se zdobil nábytek" v Západočeském muzeu. Lektorka Jarmila Vacková skládá s dětmi intarzii

Článek

20. října se v přednáškovém sále Západočeského muzea sešli pedagogové, pracovníci muzeí a galerií spolu se studenty a odborníky z Katedry výtvarné kultury Západočeské univerzity v Plzni. Tématem bylo představení animačních programů, které byly realizovány v Západočeské galerii, Západočeském muzeu a Muzeu loutek v Plzni. Bloky byly doplněny nejen příspěvky a zkušeností pedagogů, ale i zaměstanců z jiných muzeí i galerií. Program je k dispozici zde.

Galerijní a muzejní animace

Pojem "animace" objasnil koordinátor akce PaedDr. Rudolf Podlipský Ph.D. "...studující je připravují a realizují v rámci akreditovaného předmětu. Podle R. Horáčka, který patří k našim předním propagátorům animací,  se jedná o „oživující“ činnosti, při nichž návštěvníci pomocí různých materiálů či předmětů vytvářejí dílčí výtvarné etudy, které svým principem, technologií nebo obsahovým zaměřením navazují na sledované výtvarné dílo."

Nešlo jen o prezentaci animací

"V letošním kolokviu nešlo jen o prezentaci animací za rok 2010, ale pozornost byla upřena na jejich metodickou stránku. Druhý důležitý cíl kolokvia spočíval v navázání kontaktu pořadatelů s učiteli výtvarné výchovy a dalšími odborníky, kteří mají o problematiku animací vážný zájem. Toto druhé kolokvium jim bylo otevřeno, neboť program kolokvia byl koncipován tak, že měli možnost v něm vystoupit s vlastním příspěvkem," pokračuje Podlipský.

Více o kolokviích Galerijní a muzejní animace pořádaných v Plzni naleznete na metodickém portálu. Přečíst si také můžete ohlasy od účastníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám