Hlavní obsah

Jak pracují horníci, se dovíte v ostravském hornickém muzeu

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli jste nikdy neviděli práci horníků, udělejte si výlet do Ostravy-Petřkovic, kde navštivte hornické muzeum s expozicí báňských záchranářů – Landek park.

Foto: Ondřej Kořínek

Hornické muzeum v Ostravě

Článek

Hornické muzeum je kousek od centra Ostravy, směrem na Bohumín. Přivítá vás dlážděná cesta lemovaná typickými domky, které v minulosti sloužily horníkům. Projedete velkou branou, nad kterou se tyčí název Landek park a hned za ní začíná venkovní část výstavy. Stroje určené k ražení chodeb, k těžbě uhlí a jeho dopravě na zemský povrch.

Na pokladně si lze vybrat ze dvou okruhů prohlídky. Jeden zahrnuje pouze expozici báňských záchranářů. Druhá prohlídková trasa zahrnuje kromě výše uvedeného, ještě prohlídku šachty a bývalých chodeb určených k těžbě uhlí.

Muzeum báňských záchranářů

Expozice báňských záchranářů se nachází v bývalé hale dolu Eduarda Urxe. Po vstupu do haly následuje pietní místnost, kde jsou na zdi uvedena jména všech usmrcených důlních záchranářů. Poslední jméno je z roku 2008.

Prohlídka pokračuje expozicí dýchacích přístrojů, oděvů záchranářů, vysílaček a svítilen, které jsou konstruovány tak, aby nezpůsobily výbuch metanu. A končí tréninkovou drahou, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet lezení úzkými chodbami, které napodobují štoly. Průvodce vybízí ke zdolání několika asi 30 metrů chodeb i ženy.

Prohlídka bývalého dolu Eduarda Urxe

Samotná prohlídka bývalého dolu E. Urxe začíná u výtahu, který vás sveze několik metrů pod zem, a vystoupíte v bývalé štole. Následuje procházka úzkými chodbami, které jsou zpevněné dřevem, a ze stropu na vás přitom kape voda.

Figuríny po stranách ukazují těžkou hornickou práci a již nefunkční těžební stroje. Posadit se můžete také na WC, kdysi používané horníky. Nakonec vás průvodce nechá minutu beze světla, na cestu zpět už ale rozsvítí.

Obě prohlídky trvají necelou hodinu a zaplatíte za ně 150 Kč. Více informací pro návštěvníky přinášejí stránky www.landekpark.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám