Hlavní obsah

Ivančický Grilfest nabídne své třetí pokračování

Novinky, Petr Sláma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fenomén grilování již napevno zakotvil v České kotlině. Důkazem je nejen vzrůstající obliba této přípravy pokrmů v našich rodinách, ale i různé soutěže v tomto kuchařském umění.

Článek

V Ivančicích se letošního roku bude konat na den sv. Václava, 28. září, již třetí ročník takového klání nazvané Grilfest 2013.

Z poměrně skromných začátků se stala akce oblíbená a hojně navštěvovaná nejen ivančickými občany, ale i zvědavci z širokého a dalekého okolí. Nad letošním ročníkem dokonce převzal záštitu ministr pro místní rozvoj, Mgr. František Lukl, MPA.  

Hlavní organizátor této akce, Ing. Bohumil Smutný, k této akci na webových stránkách města Ivančice prohlásil: „Myšlenka ivančického Grilfestu spočívá v tom, že se na nádvoří ivančické radnice sejdou amatérské soutěžní týmy a veřejnosti prezentují své kuchařské dovednosti. Potřebují k tomu pouze vlastní gril, kuchařské náčiní a přílohy dle vlastního uvážení. Každý tým dostane od organizátorů 15 kg masa, které si naloží a připraví dle svých nejlepších receptů. Soutěžní se týmy se stále ještě mohou přihlašovat, a to do 23. září. Lidé mají možnost poté ochutnávat vzorky jednotlivých týmů a odborná porota hodnotí kvalitu pokrmů. První tři vítězové obdrží hodnotné věcné ceny a všechny týmy za svou snahu i finanční odměnu. Letos máme díky podpoře ministerstva pro místní rozvoj možnost akci zkvalitnit. Pozvali jsme proto soutěžní týmy ze tří našich partnerských měst - dvě slovenské, ze Stupavy a Sládkovičova, dále slovinskou Radovljici. Nebudou tak chybět slovenské klobásky, grilované ryby, či pochoutky z regionu slovinských Alp,” uvedl Bohumil Smutný.

K pohodě a poslechu zahrají skupiny Karel Gott Revival Morava Josefa Boudy, či country skupina Grýn. Také diváci se budou mít možnost aktivně zapojit, a to do soutěže o mastný jazyk.

V tento den se na ivančickém náměstí konají také svatováclavské trhy organizované Kulturním a informačním centrem Ivančice. I pro turisty může být zajímavý výlet do Ivančic, protože najdou kromě Grilfestu také prodej burčáku od vinařů z regionu, trhovce s různým zbožím a celodenní kulturní program.

„Jde mi také o to, aby lidé pochopili, že kvalitní maso a dobré uzeniny koupí především od místních řezníků. Podpoří tím také zaměstnanost v regionu a současně mají jistotu, že na rozdíl od některých obchodů kupují maso čerstvé, poctivé, české, a nikoliv polotovar pochybného původu plný vody či jiných odpudivých přísad. Člověk, který zavítá na Grilfest, rozhodně bude mít možnost ochutnat pestrost gastronomických nápadů soutěžících z Ivančic i zahraničních partnerských měst, základem všeho jsou však vždy kvalitní suroviny,“ dodal Smutný.

Kromě soutěžních týmů nebude na letošním ročníku chybět stánek s čerstvým pečivem od místního pekaře, ochutnávky vín, či známé gurmánské speciality od místních jatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám