Hlavní obsah

Ivančice zvou na slavnosti chřestu

Novinky, Petr Sláma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chřest čili špargl. Vynikající lahůdková zelenina, která se právě v Ivančicích kdysi ve velkém pěstovala. Kvalita ivančického chřestu dosáhla dokonce takového věhlasu, že tato lahůdka byla dovážena přímo na císařský stůl do Vídně.

Článek

Slavná tradice a snaha vrátit tuto tradiční zeleninu na české a moravské talíře se stala důvodem, proč se v Ivančicích každoročně pořádají slavnosti chřestu. Z původně lokální akce se podařilo řediteli místního KIC, Mgr. Aleši Turečkovi, vytvořit událost, na kterou přijíždějí nejen návštěvníci z celé ČR, ale i ze Slovenska a Rakouska.

Letos se od 17. do 19. května uskuteční již 19. ročník slavností chřestu. Nejenže zde návštěvníci ochutnají chřestové pochoutky, ale mohou si zde tuto zeleninu i zakoupit. K dostání budou také tradiční receptury na jeho přípravu.

Ovšem, nejen chřestem je živ člověk. Připraven bude i bohatý kulturní program, který vyvrcholí v neděli 19. května příjezdem Jejího Císařského Veličenstva, císařovny Elizabety, známější pod jménem Sisi, parním vlakem.

Přípravy letošního ročníku jsou již v plném proudu. Na "šparglovky", jak se jim v Ivančicích říká, se nechystají pouze vinaři a věhlasné restaurace, které se zde chystají předvést své kulinářské umění. Svou troškou do mlýna chtějí přispět i majitelé různých pouťových atrakcí. Rada města udělila na svém zasedání souhlas k jejich umístění a provozování. Na slavnostech se představí italský autodrom, Twister, nafukovací skluzavky a dětský zvířátkový kolotoč. 

Reklama

Výběr článků

Načítám