Hlavní obsah

Itálie v centru Prahy

Novinky, Kateřina Martykánová

Výhodou života v Praze je i to, že můžete na jednom místě ochutnávat kuchyně celého světa. Patříte-li k těm, kdo si zamilovali italskou gastronomii, máte nyní možnost každý měsíc objevovat speciality jednotlivých italských regionů, a to v doprovodu tamních vín.

Foto: Alforno

Interier restaurace Alforno

Článek

Italské restaurace Alriso risotteria italiana na Betlémském náměstí, Alforno focacceria italiana na Petrském náměstí, Aldente trattoria e vinneria ve Vězeňské ulici a se v průběhu celého roku budou střídat v pořádání tematických degustačních večeří. Začalo v lednu Alriso, jehož šéfkuchař Jiří Sus se nechal inspirovat Venetem, a 27. února se Alforno zaměřilo na Kampánii, tedy na oblast kolem Neapole.  

Šéfkuchař restaurace Petr Dlouhý, ale také pizzaiolo Antonio Barba sáhli po osvědčených regionálních surovinách, jako jsou mozzarella z buvolího mléka nebo třeba neapolský salám, a přidali i výjimečné ingredience, jako jsou rajčátka piennolo del Vesuvio pěstovaná na úpatí Vesuvu a dozrávající zavěšená ve velkých trsech. Velkým zážitkem pro mnohé hosty byla jistě i možnost poprvé ochutnat buvolí maso. Vína k menu vybral sommelier Tomáš Babor.

Na úvod večeře se podávalo obligátní prosecco, následovala mozzarella di bufala s rajčaty piennolo a čerstvou bazalkou, k níž sommelier zvolil Vesevo Greco di Tufo DOCG 2012. Protože Alforno se zaměřuje na vše, co se peče, a významnou část její nabídky tvoří pizza, nemohla tahle italská specialita chybět ani v degustačním menu.

Pizzaiolo Antonio vsadil na malou verzi pizzy Calzone s neapolským salámem a ricottou, k nimž přidal už jen vejce, pepř a sůl. Výsledek se skvěle snoubil s vínem Lacryma di Christi Rosso del Vesuvio Vigna Lapillo DOC 2008, k němuž se váže zajímavá legenda: z nebe přímo nad Vesuvem byl vykázán padlý anděl Lucifer, Kristus nad ním prý uronil slzu a z ní se pak zrodilo víno andělské chuti, které dostala jméno Lacryma Christi, tedy Kristova slza…

Vrcholem menu byl zcela jistě hlavní chod – pečený buvolí krk s rajčaty, ančovičkami, kapary a vínem Aglianico, k němuž se servírovaly gratinované brambory.

„Maso bylo naložené už od pondělí do česneku a rozmarýnu a pak jsem ho pekl celých 13 hodin při teplotě 95 °C,“ říká šéfkuchař Petr Dlouhý, pro nějž byla degustační večeře první velkou akcí pod hlavičkou restaurace Alforno – její kuchyni totiž vede teprve několik týdnů.

Posledním vínem degustační večeře, servírovaným k hlavnímu chodu, bylo Vesevo Taurasi DOCG 2006. Pak už následovala „jen“ káva a dolce. Sladkou tečku za kampánským menu obstarala další tradiční specialita Neapole a okolí: domácí babà. Pánové v Alfornu jich několik desítek sami s předstihem upekli a přes noc je nechali nasáknout nikoli v běžně používaném rumu, ale v limoncellu. Na talíři ji doplnili vanilkovým krémem.

Další degustační večeře proběhne už 27. března v restauraci Aldente. Tým šéfkuchaře Tonyho Sahulky všechny zájemce o tradiční italskou gastronomii pozve na Sicílii. Menu bude již brzy zveřejněno na webu restaurace al-dente.cz a vyplatí se rovněž sledovat facebookové profily všech tří restaurací, kde jsou detaily z příprav průběžně zveřejňovány. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám