Hlavní obsah

Interaktivní výstava mapuje nejdelší nepřerušené období existence skautingu nejen v Habartově

Novinky, Aleš Plevka

Nezlomní - takové bylo motto, s nímž se historicky nejpočetnější český kontingent prezentoval na letošním Jamboree - světovém setkání skautů, které se během letních prázdnin uskutečnilo v USA. Celkem třikrát - v letech 1940, 1950 a 1970 - byl u nás skauting zakázán, nelíbil se nacistům a ještě více komunistům.

Foto: Aleš Plevka

Terezka Vachulková a Verča Cupalová slavnostně otvírají skautskou interaktivní výstavu v Habartově

Článek

Skautské ideály přežily všechny tyto perzekuce a opakovaně prokázaly svou platnost a aktuálnost, čímž znovu a znovu přilákaly pod junáckou vlajku s lilií desítky tisíc lidí nejrůznějšího věku či společenského postavení. Vydávali se a vydávají na stezku, na níž je provází sebepoznání, sebezdokonalování a služba.

Přestože skauting v našich končinách díky snaze Antonína Benjamína Svojsíka vznikl již v roce 1912, mety třiceti let souvislé existence dosáhl až letos. A tak není divu, že tuto příležitost k oslavě si nenechali ujít skauti po celé republice.

Nejinak tomu bylo i v Habartově. A jaké lepší datum k oslavě zvolit než 17. listopad - den, který nastartoval události, jež vedly ke svobodě a demokracii, které jsou základním předpokladem pro fungování skautského hnutí.

V Habartově se této příležitosti a nelehkého úkolu zhostily především dvě rodiny - čtyři nadšenci (Králíček, Verča, Běhy a Kecal), kteří přišli s myšlenkou veřejné prezentace obsahu skautingu prostřednictvím nevšední výstavy. Této myšlence a její realizaci obětovali dva měsíce svého života, kdy vymýšleli, sepisovali, vyráběli a postupně i za přispění dalších pomocníků skládali pestrou mozaiku koncepce výstavy.

Ta spatřila světlo světa v neděli 17. listopadu odpoledne, kdy na malou slavnostní vernisáž byli pozváni současní i bývalí členové střediska a také rodiče místních skautů.

Ti všichni si po slavnostním zahájení mohli prohlédnout nejrůznější artefakty a také i na vlastní kůži vyzkoušet lecjaké skautské dovednosti. Výstava je situována v prostorách Městského kulturního střediska v Habartově a její prohlídka těm trpělivějším a vnímavějším zabere určitě dobrou hodinu. Aby se však nejednalo pouze o pasivní a někdy nepříliš zábavné koukání, do celého konceptu bylo zařazeno několik praktických úkolů, ke kterým jsou návštěvníci navedeni prostřednictvím pracovního listu.

Příchozí si vyzkouší třeba zatlouct hřebík, různé uzly, skočit do dálky s krosnou na zádech či správně umístit odznaky na skautský kroj. Památkou na tuto výstavu se jim pak může stát vlastnoručně vyrobená originální placka.

Nechybí však ani spousta předmětů a fotografií a to ať již vytištěných či promítaných, ukázky skautského vybavení a velkým lákadlem je bezesporu i malý improvizovaný tábor se vstupní bránou, podsadovými stany, nástěnkami či kadibudkou.

Takřka meditativním prostorem se jeví další část expozice. Jedna z kluboven MKS se díky dokonalému zatemnění, stromkům, kresbám zvířat, táborovému kruhu, lavičkám, křeslu pro náčelníka, modelu ohně, zvukovým a světelným efektům proměnila v takřka dokonalou iluzi letního nočního tábora.

Tři desítky let jsou mapovány prostřednictvím obrazových panelů, které nechávají nahlédnout do života střediska Dýmka a mimo jiné i formou stručného příběhu a vzpomínek do osudu malého Lukáše, který se z někdejšího vlčete stal až jeho náčelníkem.

Originální výstava je plná pozitivních emocí a poznání. Navštívit ji lze ve dnech 18. - 27. listopadu od 9 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám