Hlavní obsah

Integrační setkání osob se zdravotním postižením představilo sportovce s olympijskými medailemi

Novinky, Stanislava Dvořáková

Jak se žije lidem se zdravotním postižením, přiblížila veřejnosti Pracovní skupina pro osoby se zdravotním postižením - Komunitní plánování města Ústí nad Orlicí. Navíc byli představeni sportovci Stacionáře, kteří přivezli ze SOH v Los Angeles tři medaile, a to jednu zlatou a dvě bronzové.

Foto: Stanislava Dvořáková

Marie Bartošová a Filip Heinige, klienti Stacionáře a účastníci Světových her speciálních olympiád.

Článek

Již čtvrté Integrační setkání osob se zdravotním postižením a veřejností ve čtvrtek 24. září na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí mělo neobvyklý slavnostní charakter. V závěru programu proběhlo poděkování starosty města Petra Hájka za vzornou reprezentaci klientů orlickoústeckého Stacionáře na Speciální olympiádě v Los Angeles, kde Marie Bartošová získala dvě bronzové medaile za skok do dálky a běh na 100 m a Filip Heinige zlatou medaili za skok do dálky.

Na vystavených zápiscích z her se zájemci dozvěděli, že program speciálních olympiád založila na sklonku 60. let sestra prezidenta Johna F. Kennedyho s cílem umožnit co největšímu počtu lidí s mentálním postižením pravidelně sportovat a účastnit se soutěží bez ohledu na absolutní výkonnost.

Letošních Světových letních her speciální olympiády v Los Angeles se účastnilo 6500 závodníků ze 165 zemí. Ve výpravě ČR se 67 sportovci byli 2 ze sportovního klubu Človíček Stacionáře v Ústí nad Orlicí.

O celodenní program na Integračním setkání na Mírovém náměstí se postarala řada stánků poskytovatelů různých sociálních služeb (Charita, ČČK, Cedr, Poruchy duševního zdraví, Poruchy autistického spektra, sluchu, o.p.s. Tam-tam, Speciální ZŠ, Stacionář, Svaz postižených civilizačními chorobami a Domov Pod hradem Žampach), kde mimo nabídky výrobků jejich dílen, byly připraveny četné hry pro děti.

Znalostní soutěž se zaměřením na zdravotní handicap připravily studentky Střední zdravotní školy, kdy po čtyřech úkolech následoval test o znalosti lidského těla.

Jak těžké je žít se ztrátou zraku, si mládež vyzkoušela se slepeckou holí, ztrátu sluchu na znakové řeči a omezení pohyblivosti s chodítkem či na invalidním vozíčku.

Nejvíce zaujala ukázka tříkolky z půjčovny Charity, která umožní postiženému příjemnou projížďku na speciálně upraveném kole. Vzadu sedící zdravá osoba pak šlape a brzdí, prostě zajišťuje bezpečnou jízdu. Při cestě do kopce má možnost zapnout motorek.

Hlavní odpolední program zahájilo taneční vystoupení klientů Stacionáře následované koncertem pěveckého sboru Barbušáci z Domova Pod hradem Žampach.

Oblíbená ukázka canisterapie PhDr. Radka Loučky z farmy v České Rybné byla tentokrát nahrazena scénkou Pásli ovce jinoši u Žampachu, kdy za doprovodu písně a bubnu hlavními aktéry byli terateutičtí psi Rob, Dena a Halinka. Bačové předvedli vyhánění improvizovaných oveček na pastvu a zpět do ohrady, malá Halinka pak chování v náruči.

Poté následovalo očekávané představení úspěšných sportovců ze Stacionáře a prohlídka získaných medailí. Po několika jejich prožitých minutách slávy následovalo neméně významné předání části výtěžku z akce Rockování v Cakli Milanem Fišerem a jeho kamarády.

Na úspěšném průběhu celého dne se podstatnou měrou podílel učitel ZUŠ a vedoucí literárního a dramatického oboru Jiří Zajíček, který navíc vstupy pohovorů zástupců organizací u stánků přiblížil jejich činnost a historii.

Reklama

Výběr článků

Načítám