Hlavní obsah

Ilustrátor Jan Provazník vystavuje v Galerii výtvarného umění v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

V úterý 24. května v 17.00 hodin začne vernisáž výstavy Provazník dětem v Kabinetu grafiky Ostravského Domu umění.

Foto: Josef Zajíc

Kurátorka výstavy Gabriela Pelikánová, oddíl ilustrací k pohádkám Boženy Němcové.

Článek

Jan Provazník (1901 - 1978) malíř, grafik, scénograf, ale hlavně ilustrátor dětské literatury, natrvalo zakotvil v Ostravě v roce 1936. Uměleckou stopu zanechal jako scénograf činoherních, operních, operetních a baletních výprav na zdejší divadelní scéně.

Významně se zapsal jako ilustrátor známých autorů knih, jako je Malý Bobeš od J. V. Plevy či Perel pohádek Boženy Němcové. Ilustroval také knihu Světla kouzel a divů od Vojtěcha Martínka.

Ještě před vernisáží nás výstavou provedla kurátorka Gabriela Pelikánová. Výstava je rozdělena do čtyř tematických oddílů. V prvním jsou ilustrace k pohádkám Boženy Němcové. Jedna z nejkrásnějších je ilustrace z období let 1947 k pohádce Popelka. V druhém oddíle jsou grafiky a ilustrace  z období let 1950 ke knížce od J. V. Plevy Malý Bobeš. Ve třetím oddíle jsou ilustrace ke knížkám regionálních místních autorů. Čtvrtým oddílem jsou ilustrace tehdy připravované, ale pravděpodobně nikdy nevydané knihy Pohádky z Valašska z roku 1975.

"Rodiče se mohou s dětmi přijít nejen na výstavu podívat, ale rovnou si i některé pohádky přečíst nebo na dané téma něco nakreslit. Budou mít k dispozici papír a pastelky," doplnila výklad kurátorka.

Výstava bude doplněna o přednášku o životě a tvorbě Jana Provazníka - uskuteční se 7. června od 16 hodin v Domě umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám