Hlavní obsah

I čtyřnozí kamarádi mají svůj sváteční Mezinárodní den

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátek 4. října je Mezinárodním dnem zvířat, který hračkou či pamlskem oslaví nejen jejich majitelé, ale i četné útulky a spolky na ochranu zvířat.

Foto: archiv spolku "Běhejme a pomáhejme útulkům"

Oslavte s námi Mezinárodní den zvířat doma i návštěvou útulku.

Článek

Od 1. září do 4. října probíhá akce spolku Běhejme a pomáhejme útulkům z. s., která vrcholí pátkem, na který je vyhlášen Mezinárodní den zvířat.

Zejména kočky a psi prošli historií vývoje společnosti četnými zvraty. Kočky byly ve starém Egyptě uctívány, ve středověku pronásledovány, v dnešní době se staly mazlíčky, ale i nežádoucími toulavými tvory. A byl to právě člověk, který je vyvedl z jejich přirozeného divokého života a domestikací z nich učinil tvory závislé na člověku, ne však vždy k jejich prospěchu.

Vedle domácích mazlíčků, kteří se stali právoplatnými členy rodiny, jsou i obětí lidí násilnických a bezohledných. Přitom svět zvířat nezná závist ani neúčelnou brutalitu. Jen člověk si na bezbranných vybíjí své emoce, jenž mnohdy pak vedou i k obnobnému jednání vůči druhým lidem. Jak hodnotit člověka, který týrá zvířata, živá mláďata odkládá v uzavřené krabici do kontejnerů či je uvazuje v hlubokém lese ke stromu?

Svět zvířat nezná lidské vlastnosti jako je závist, chamtivost, příkoří, je však plný emocí - radosti, lásky k svému páníčkovi, ale i strachu a pocitu bolesti. Toto vše si uvědomoval františkánský mnich František z Assisi, který pečoval o opuštěná, týraná a nemocná zvířata. Den jeho úmrtí 4. října 1226 byl na jeho počest vyhlášen od roku 1931 Mezinárodním dnem zvířat, který zároveň připomíná, že zvířata jsou důležitou a neodmyslitelnou součástí života lidí.

Pejsci, kočičky, křečci, králíčci, ježci, fretky, papoušci, rybičky a další domácí a hospodářská zvířata mají nárok na zdravý a šťastný život. Potřebují lásku, stravování a vhodný prostor, ale i zodpovědný přístup páníčků. Tuto nezodpovědnost majitelů dostatečně neřeší stávající legislativa ani dostatečný počet útulků pro ztracená a opuštěná zvířata či fungující kastrační program.

S pomocí všem opuštěným, týraným a nemocným zvířatům v České republice od roku 2014 přichází spolek Běhejme a pomáhejme útulkům z. s. V letošním roce bylo vybráno celkem 60 dobrovolnických útulků, azylových farem i spolek, co prosazuje práva zvířat v soudní síni.

Tyto útulky a spolky vedou lidé "se srdcem na dlani", kteří po práci věnují volný čas péči a záchraně zvířat, a nejsou to jen psi a kočky bez domova, ale i týraní koně a další hospodářská zvířata. Těm bude věnován výtěžek vyhlášené celorepublikové sbírky.

Další podporou jsou lidé, kteří si z těchto útulku odvedou opuštěné zvíře, kterému poskytnou nový domov. Zvíře je jediný tvor, který miluje druhé více než sebe. Dokáže svého pána bezmezně milovat i chránit.

Příkladem může být kocourek, který se zamiloval do paničky natolik, že přinesené kočičce na připuštění, která vytasila drápky na paničku, nafackoval a bylo po námluvách. Jindy zvíře včas probudí při vzniku požáru či blížícím se jiném nebezpečí. Prostě život se zvířetem má mnoho pozitiv.

Pomáhat lze i adopcí. Příkladným útulkem je vila manželů Tauberových v Chocni, nazývaná místními Kočičí dům, s komfortní výbavou až pro 100 kočiček.

Reklama

Výběr článků

Načítám