Hlavní obsah

Husův svátek rozezní žestě

Novinky, Karel Šimr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Upálení Mistra Jana Husa připomenou na severním Plzeňsku bohoslužba i dvě sváteční zastavení pod širým nebem. Doprovodí je čeští i němečtí amatérští hudebníci z Consonare - evangelických pozounových sborů.

Foto: Karel Šimr

Soustředění Consonare v evangelickém kostele v Kralovicích (3.7. 2018)

Článek

V předvečer Husova svátku, v den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, proběhne již poněkolikáté v 16 hodin bohoslužba v evangelickém kostele v Kralovicích. Připravují ji společně Českobratrská církev evangelická a Církev československá husitská a zvou při ní nejen k vděčnosti za odkaz našich významných svědků víry, ale také k modlitbě za všechny křesťany, kteří jsou ve světě pro svou víru pronásledováni dnes.

Přímo 6. července od 15 hodin pak proběhne tradiční sváteční zastavení u Husovy sochy v Chrástu a poté od 17 hodin u Husova pomníčku v Dýšině – Nové Huti. Zazní při nich kromě modlitby a čtení z Bible také úryvky z Husových textů a zamyšlení nad jejich odkazem pro dnešek.

Všechna setkání doprovodí hráči na žesťové nástroje z Consonare – evangelických pozounových sborů. Členové uskupení z Čech i Německa mají v těchto dnech soustředění na evangelické faře v Kralovicích. Sbor vznikl na základě spolupráce se saskou církví při obnově požárem zničeného kostela v Rumburku a v České republice působí již přes 10 let.

„Consonare znamená souzvuk, soulad, souznění a v tom názvu je skryt i cíl činnosti sdružení. Nejde jenom o muziku, jde také o setkání, ve kterém se sdílíme, společně něco tvoříme, učíme se a předáváme,“ uvádí sbor na svých webových stránkách. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám