Hlavní obsah

Hudební scéna Městského divadla Brno oslaví 15 let existence

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soubor Městského divadla Brno se od devadesátých let systematicky věnoval muzikálové tvorbě, narážel však na technické požadavky pro žánr nedostačující. Před patnácti lety, ve dnech 1. až 3. října 2004, byla slavnostními premiérami muzikálu Vlasy (Hair) otevřena druhá divadelní budova MdB – Hudební scéna.

Článek

Soudobé muzikálové tituly bývají velkou show se světelnými a dalšími efekty umožněnými moderní technikou. To nebylo možné realizovat v menším sále starém desítky let.

Tehdejší vedení v čele s ředitelem Stanislavem Mošou přikročilo k jednání s Ministerstvem kultury a dalšími institucemi, až se podařilo získat potřebná povolení a zahájit stavbu nové budovy. Ta je dnes jedním z nejmoderněji vybavených divadel pro provozování muzikálových produkcí.

Základní kameny stavby byly přivezeny do Brna z Dolních Věstonic a z Broadwaye. Uloženy byly 17. listopadu 2001. „Oba souvisejí s naší dramaturgií. Ten broadwayský má odkazovat na kolébku muzikálu, z níž čerpáme tituly tzv. světové, a ten z Dolních Věstonic pak symbolizuje naši touhu po originálních projektech českých autorů,“ vysvětluje ředitel MdB Stanislav Moša.

Stavba architektů Romana Macha a Jozefa Kubína získala: 1. místo v soutěži o nejlepší stavbu Jihomoravského kraje, Stavba roku 2004, čestné uznání v soutěži o nejlepší investici roku TOP INVEST.

Od slavnostního otevření uplynulo již patnáct let a během té doby si Hudební scéna Městského divadla Brno našla v brněnské kultuře své pevné místo. „Divák má na naší scéně možnost vidět obdobnou plejádu představení jako na londýnském West Endu, většinou ve srovnatelném, mnohdy i vydařenějším jevištním zpracování,“ potvrzuje herec, režisér a muzikálový umělecký šéf Petr Gazdík.

Během uplynulých 15 let MdB odehrálo 2 905 představení a koncertů pro 1 780 893 diváků (počítáno k 30. 9. 2019). „Počet premiér k datu jubilea činí 68 premiérovaných titulů. K nim je nutno připočítat ještě patnáct koncertních představení. Ve vzpomínaném období jsme uvedli osmnáct inscenací ve světových premiérách a ke zcela původním titulům lze přičíst právě oněch patnáct koncertních představení,“ upřesnil ředitel Stanislav Moša.

Uplynulá léta a uvedené inscenace připomene Městské divadlo Brno dvěma exkluzívními koncerty 5. a 6. října, samozřejmě na své Hudební scéně. Večer režijně připraví Igor Ondříček, který na jeviště pozve své kolegy jako Dušana Vitázka, Markétu Sedláčkovou, Janu Musilovou, Petra Štěpána, Viktóriu Matušovovou, Petra Gazdíka, Kateřinu Marii Fialovou a mnohé další. Herce bude doprovázet orchestr MdB pod taktovkou Dana Kalouska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám