Hlavní obsah

Hřbitov a kostel Sv. Jiří v Plzni povodeň odřízla od zbytku města

Novinky, Jan Kaše

Vytrvalý déšť prudce zvedl hladiny řek v Plzni. Na některých místech již koryta neudržela příval vody.

Foto: Jan Kaše

"Ostrov u Sv. Jiří" v Plzni na Doubravce

Článek

Podmáčená půda, která již není schopna vstřebávat další přísun vody, a intenzivní a vytrvalý déšť stojí za prudkým zvednutím hladin řek. Situace začíná být dramatická i v Plzni, do které se hrne voda celkem čtyř řek – Úhlavy, Úslavy, Radbuzy a Mže.

Na soutoku Berounky a Úslavy v plzeňské části Doubravka se voda rozlila na louky v okolí hřbitova a kostelíku Sv. Jiří. Přístup k němu je teď odříznutý valící se vodou. V sobotu 1.června ještě kolem 17. hodiny byla cesta ke hřbitovu normálně přístupná. Situace začíná být horší než při povodni v lednu 2011.

Voda postupně stoupá i v Radbuze, která protéká podél Anglického a Denisovo nábřeží kousek od samotného centra Plzně. Problém může nastat v souvislosti s rekonstrukcí mostu v ulici Tyršova, který přetíná Radbuzu poblíž pivovaru. V současné době dělníci preventivně odstraňují lešení, které se nachází pod mostem.

Koryto již neudrželo ani vodu v řece Úslavě, která se pod mostem na Rokycanské rozlévá na přilehlé travnaté plochy. V Doubravecké ulici, která vede těsně podél Úslavy a propojuje Jateční a Chrásteckou, zbývá necelý metr do vylití. Nelze tedy vyloučit, že i tato silnice bude muset být brzké době uzavřena.

Ráno a částečně i dopoledne v Plzni nepršelo, ale před dvanáctou hodinou se opět spustil velký liják a je pravděpodobné, že situace v plzeňských řekách se v nejbližších hodinách rozhodně nezlepší.           

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám