Hlavní obsah

Hrady a zámky připravily pestrý program nejen v době adventní, otevřeno bude i na Silvestra

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční prohlídky slavnostně vyzdobenými zámeckými sály s vyprávěním o vánočních zvycích; divadelní představení o narození Ježíše Krista, Česká Mše vánoční Jana Jakuba Ryby i rozdávání Betlémského světla. Památky lákají návštěvníky na bohatý adventní program, otevřeno bude i o svátcích a na Silvestra.

Foto: NPÚ

zámek Lysice

Článek

V adventním čase si mnohé hrady a zámky připravily sváteční výzdobu a program pro děti i dospělé. Rozptýlení od předvánočního shonu nabízejí objekty Národního památkového ústavu v mnoha podobách.

Letošní vánoční prohlídky na Grabštejně vás zavedou do časů posledních majitelů, hrabat Gallasů a Clam-Gallasů. Na prohlídkách s kostýmovanými průvodci si můžete připomenout vánoční zvyky a obyčeje, prohlédnout vyzdobené interiéry a načerpat adventní atmosféru.

Vánočně laděná procházka zámkem Žleby provede návštěvníky slavnostně vyzdobenými zámeckými sály a pokoji, kde milovníky historie čeká vyprávění o vánočních zvycích. Součástí prohlídky bude rovněž návštěva sladce provoněné historické zámecké kuchyně a setkání s pravými anděly.

Správa státního zámku Kynžvart letos otevírá své brány pro návštěvníky i v adventním čase. Ve dnech od 2. do 13. prosince můžete navštívit zámek každý všední den a shlédnout skvostně vyzdobené reprezentativní zámecké interiéry Metternichů i zajímavosti v Muzeu kuriozit.

O první tři adventní víkendy v prosinci můžete opět navštívit zámek v Hořovicích. Čeká vás prohlídka slavnostně vyzdobeného zámku s výkladem zaměřeným na prožívání adventních a Vánočních tradic.

Známý vánoční příběh odvyprávějí ve čtvrtek 19. prosince na velkém nádvoří třeboňského zámku Borovanští betlémáři. Ožije tu zpráva o narození Ježíše Krista.

Rybova Česká mše vánoční zazní na zámku Kozel, a to v pátek 20. prosince. Pěvecký sbor a orchestr Církevního gymnázia a šťáhlavský pěvecký sbor Sirény představí i ty nejkrásnější vánoční melodie (např. Tři oříšky pro Popelku, Sám doma a Láska nebeská).

Státní zámek Hluboká připravil na letošní advent novinku, kterou budou netradičně vyzdobené prostory zámecké kuchyně. Na výzdobě kuchyně se podíleli zahradníci z několika jihočeských zámků a významný český florista Slávek Rabušic. Nechybí vánoční stromeček, ani cukroví s vánočkami.

Vánoční a silvestrovské prohlídky

Vánoce a Silvestr na zámku Lysice strávíte prohlídkou vánočně vyzdobených reprezentačních prostor zámku, tedy trasy I. s povídáním o šlechtických Vánocích (pouze 25. 12. a 31. 12.).

Ve středu 25. 12., na první svátek vánoční, zve hrad Šternberk na Poetické prohlídky vánočně vyzdobeným hradem v podvečer. Mimo historie hradu a vánočních tradic, uslyší návštěvníci z knihy Piera Gribaudiho “Příběhy vánoční noci”.

Prohlídky vánočně vyzdobeným hradem Bouzov s koledami na I. nádvoří v době vánočních svátků 26. 12.–27. 12. Pro děti i dospělé bude připravena tradiční vánoční dílna.

Zámek v Třeboni láká na hrané vánoční prohlídky nazvané První knížecí Vánoce na Třeboni. S představením prvních svátků, kterak je Schwarzenbergové mohli na Třeboni slavit v zimě roku 1895...

Závěrečnou akcí roku 2019 bude Silvestrovský hrad Šternberk. V úterý 31. 12. budou připraveni slavnostně naladění průvodci a hrad vyzdobený v duchu vánoc. Chybět nebude občerstvení ani hudební doprovod.

Reklama

Výběr článků

Načítám