Hlavní obsah

Hradozámecká noc otevře na osm desítek objektů

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední srpnová sobotní noc znamená už tradičně vrchol prázdninové sezóny, který Národní památkový ústav slaví nočním otevřením řady hradů a zámků s komponovanými programy, divadlem, hudbou, světelnými efekty a dalšími akcemi. Jejím centrem bude letos státní zámek Kunštát, sídlo pánů z Kunštátu.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Pátý ročník Hradozámecké noci nabídne akce a prohlídky na hradech, zámcích a klášterech ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ).

„Smyslem Hradozámecké noci je umožnit návštěvníkům prohlídky hradů a zámků v nezvyklou dobu po setmění a nabídnout jim neopakovatelnou atmosféru společně s řadou kulturních programů. Hradozámecká noc je také oslavou konce prázdnin a symbolickým zakončením bezstarostného léta,“ uvedl Petr Fedor, náměstek pro správu památkových objektů NPÚ. 

Letos bude jejím centrem zámek Kunštát, sídlo pánů z Kunštátu, který si připomíná 550. výročí od dokončení několika na sebe navazujících diplomatických misí, které vyslal český král Jiří z Poděbrad k západoevropským panovnickým dvorům.

Oslavy na zámku vypuknou již ve 14 hodin. Celé odpoledne budou návštěvníky bavit divadelní představení a šermířské souboje. Kromě toho bude možné vyzkoušet si střelbu na dobové střelnici, prohlédnout si za doprovodu mistra Matěje katovskou dílnu a zažít atmosféru ve vojenském ležení. Po 18. hodině program vyvrcholí: na Kunštát přijede král Jiří z Kunštátu a Poděbrad. Oslavy zakončí o půlnoci velká ohňová show s ohňostrojem.

O Hradozámecké noci otevře dalších více než osmdesát památek. Na hradě Grabštejn mohou lidé vyrazit S Jiřím Mehlem ze Střelic renesanci vstříc. Zámek Litomyšl se věnuje baroknímu divadlu: vrátí se do roku 1798, kdy zde Waldsteinové připravovali premiéru hry Milenec a sok v jedné osobě.

Na Hrubém Rohozci se návštěvníci při kostýmovaných nočních prohlídkách zamyslí nad tím, „jestli ono to potmě nebylo lepší“. Nejkrásnějšími interiéry zámku Konopiště provedou návštěvníky kostýmovaní průvodci a k věcem mezi nebem a zemí je přivedou v hradu Křivoklát při setkání s mystickým iluzionistou a jeho velkolepou show a při objevování tajemství alchymisty Edwarda Kellyho.

Horšovský Týn nabídne prohlídky hradní zbrojnice a částí zámku s kastelánem a návštěvu sklepení s ochutnávku chyšského piva. Večerní procházky zámkem Třeboň zavedou zájemce za Petrem Vokem a rožmberskou bílou paní. Na zámku Krásný Dvůr se na divadelním představení seznámí s problémy barokního kavalíra Jan Humprechta během selské rebelie roku 1680.

Do baroka zavede zájemce i Muž se železnou maskou na zámku Březnice. Na zámku Duchcov se návštěvníci během prohlídek setkají se světově proslulým svůdníkem Giacomem Casanovou. Na renesančním zámku Opočno prolomí tajemnou atmosféru nočních pokojů knížecí majordomus a doktor Emil Holub.

V dávné minulosti se ocitne zámek Žleby, kde pro návštěvníky připravili noční prohlídky pod názvem Veselá historie aneb O bláznivém nápadu kněžny Libuše. Zámek Červená Lhota bude možné spatřit z hladiny rybníka. 

Zahrady pod Pražským hradem za svitu svíček odhalí noční pohled na magickou Prahu. Na hradě Landštejn zpestří posezení u ohýnku čtením z Schillerových Loupežníků. V klášteře Kladruby přijde na řadu průzkum noční oblohy.

Reklama

Výběr článků

Načítám