Hlavní obsah

Hradozámecká noc nabídne na desítkách památek bohatý kulturní program

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srpen je měsíc, jemuž kraluje velký festival konce léta - Hradozámecká noc. Do Hradozámecké noci, která letos připadá na sobotu 27. srpna, se zapojí rekordní počet státních i soukromých památek. Hlavní sídlo Karlštejn rozzáří slavnostní ohňostroj a na zeď se bude promítat muzikál Noc na Karlštejně.

Foto: NPÚ
Článek

Rekordních 96 památek se zapojí v sobotu 27. srpna do Hradozámecké noci, již sedmého ročníku velkolepé oslavy památek a léta. Jejím centrem bude hrad Karlštejn, který si celý rok připomíná slavné výročí – 700 let od narození císaře a českého krále Karla IV., který byl také zakladatelem hradu.

„700. výročí narození Karla IV., který byl mimořádně významnou osobností v evropském kontextu, znamenalo pro Národní památkový ústav a hrady a zámky v jeho správě příležitost připomenout, případně i oslavit nejen Karlovu osobnost, rod, ale i život jeho doby. Je samozřejmé, že hrad Karlštejn, u jehož založení Karel IV. stál, byl centrem Lucemburského roku, tedy projektu, jímž se NPÚ připojil k národním oslavám tohoto výročí,” uvedla Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.

Hrad Karlštejn - hlavní sídlo Hradozámecké noci, vůbec poprvé v historii hradu otevře I. okruh bez průvodce a rozzáří se slavnostním ohňostrojem. Na nádvoří hradu pod dohledem samotného Karla IV. bude probíhat hudební vystoupení skupiny Krless, fakírská show In flamenus, chybět nebude ani SHŠ Grál, zazpívá Pavel Vítek a na hradební zeď se bude promítat muzikál Noc na Karlštejně.

Zajímavý program však chystají i další hrady a zámky po celé republice:

broumovském klášteře odhalí mimořádné noční prohlídky momenty života v klášteře.

Zámek Bučovice zahájí v 17 hodin Castle Tour a s ním Pozdní sběr, Druhá tráva, Karsima, Folk Team.

Na hradu Grabštejn navštívíte běžně nepřístupné hradní interiéry a dovíte se, zda "je třeba zabít Valdštejna"!

Zámek Hradec nad Moravicí zve na oblíbené večerní prohlídky v kostýmech s degustací vína a piva v zámeckém sklepení a na promítání filmů v pivovarských sklepech.

Zámek Hrubý Rohozec pobaví svými oblíbenými hranými nočními prohlídkami.

Hrad Kunětická Hora připravil noční prohlídky, které doplní lampionový průvod.

Na Křivoklátě promluví duchové historicky významných osob, které byly propojeny s tímto významným rodem a jejich život byl spojený po určitou dobu s hradem Křivoklát - Jan Lucemburský, Eliška Přemyslovna, Karel IV., Václav IV. nebo Zikmund Lucemburský. Kromě scénického vystoupení uvidí návštěvníci vystoupení středověké kapely Grál, šermířů skupiny Tartas (včetně ohňových efektů), taneční a ohňové výstupy tanečnice Gáji a  promítání na zeď purkrabství.

Na zámku v Náměšti nad Oslavou budou prohlídky nočních interiérů doplněny vystoupením Varieté Beneto s interaktivním zapojením diváků, kteří se stanou součástí jednotlivých výstupů.

Zámek ve Slatiňanech si prohlédnete "po anglicku". V jedinečné atmosféře si projdete vlastním tempem bez průvodce knížecí salony, jak bývá zvykem v Anglii.

Zámek Zákupy uctí 100. výročí úmrtí císaře Františka Josefa I. prohlídkou vybraných interiérů zámku v programu Hradozámecká noc aneb Od balleta k valčíku s ukázkou tanců od renesance po 19. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám