Hlavní obsah

Hradišťan v Náchodě hrál hymnu za živou vodu ohroženou těžbou břidlicového plynu

Novinky, Jiří Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Městském divadle Dr. Josefa Čížka v Náchodě se v pondělí večer uskutečnil koncert Hradišťanu na podporu Koalice STOP HF. Ta bojuje za přijetí zákona o zákazu hydraulického štěpení břidlic v České republice.

Foto: Helena Horáková videovize.info

Hradišťan zahrál hymnu živé vody.

Článek

V úvodu koncertu vystoupila Marta + Rasputin band, od kterých pódium plynule převzal Hradišťan s Jiřím Pavlicou.

"Všechny naše písně jsou o přírodě a o člověku, proto se na tuto akci, o které všichni víte proč se koná, velmi dobře hodí," řekl Jiří Pavlica.

O přestávce, v jejímž průběhu se uskutečnila tisková konference, dodal, že než kývl na podporu Koalice STOP HF, v maximální jemu dostupné míře si ověřil informace u odborníků. "Snažení lidí chránících přírodu a zejména čistou vodu dovedu nejlépe podpořit právě hudbou," doplnil Jiří Pavlica.

Tuny jedů do rodiště kojenecké vody?

Setkání se uskutečnilo na podporu Koalice STOP HF, která bojuje za prosazení zákona o zákazu hydraulického štěpení břidlic za účelem získání plynu. Tato technologie, použitá byť jen k průzkumu, je velmi nebezpečná pro životní prostředí, zejména pro podzemní pitnou vodu, neboť vyžaduje vhánění mnoha tun jedovatých látek hluboko pod povrch.

Exministr Martin Bursík k tomu dodal, že šest let pracoval jako hydrolog, jehož náplní práce je matematické modelování znečištění podzemních vod. "Z vlastní zkušenosti mohu říci, že nasycený půdní profil se nechová tak, jak nám říkají teorie hydrauliky. Vždy je velké riziko, že dojde ke kontaminaci," vysvětlil Martin Bursík.

"Nechápu, proč ministerstvo z pozice svých pravomocí jednoduše průzkum a těžbu nezakázalo. Pak bychom tady byli jen na pěkném koncertu a stovky lidí by nemusely ztrácet čas obtížným bojem," dodal Martin Bursík.

Musí zvítězit zdravý rozum podpořený kvalitní legislativou    

Hostem večera byl i bývalý senátor Petr Pakosta, který je spoluautorem a předkladatelem zákona zakazujícího těžbu břidlicového plynu právě metodou hydraulického štěpení hornin.

Jiří Malík, hlavní představitel Koalice STOP HF, řekl, že koncerty musejí pořádat, aby se informace o nebezpečí dostala mezi co největší počet lidí. "Televize nás nechce," povzdechl si Jiří Malík.

Starosta Náchoda Jan Birke připomněl, že právě starostové byli první obrannou linií, když ve sváteční vánoční čas na přelomu roků 2010 a 2011 přišla první informace o záměru průzkumu pro připravovanou těžbu.

Kateřina Klasnová v průběhu tiskové konference v Náchodě vyjádřila, přesvědčení, že zvítězí zdravý rozum, podpořený kvalitní legislativou, kterou ona podporuje. Tomáš Magnusek na závěr poděkoval všem, kteří přišli Koalici Stop HF podpořit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám