Hlavní obsah

Hrad Svojanov se promění v tržiště

Novinky, Květa Korbářová

Na královské sídlo míří řemeslníci společně s tanečnicemi, divadelníky a šermíři. Hradem se ponese středověká hudba.

Foto: Květa Korbářová

Na tradiční jarmark na hradě Svojanov ve dnech 4. a 5.5.2019 je nachystaný bohatý doprovodný program.

Článek

Hrad Svojanov se o víkendu 4. a 5. května promění ve velké tržiště.

Na hradním jarmarku si lidé budou moci vybrat z nabídky originálních ručně vyráběných šperků, svíček z včelího vosku, dřevěných hraček, ručně vyřezávaného kuchyňského nářadí, skleněných vitráží a bytových doplňků. Nebudou chybět ani chutné sýry, bylinky, zeleninové hořčice a zavařeniny, nefalšované valašské frgále, kremrole, či sušené ovoce a oříšky. Mnozí řemeslníci svůj zručný um předvedou přímo na jarmarku.

Nachystaný je samozřejmě bohatý doprovodný program na hlavním nádvoří. Mladoňovské Perchty von Bladen už tradičně rozvlní své sukně. Slibují nové tance a kostýmy. Zahrají i příběh s benátskými maskami. Tanečnice Jahanara z Prostějovska dovezou orientální rytmy.

Šermířsko divadelní podívanou předvede skupina Grál z Třebíčska a show i s prapory Bandiere e Spade - Prapory a meče z Brna. Pezinský Féder Teáter pobaví děti i dospělé hudebně loutkovým představením. Středověká hudba zazní v podání muzikantů z Liberecka, kteří si říkají Subulcus.

Návštěvníci památky nepřijdou ani o komentované prohlídky empírového paláce s obnovenými stropními malbami a novými výmalbami vstupních prostor, středověkého sklepení opředeného legendami o hradu, mučírny a domu zbrojnošů, ani o procházky v zahradách a výstup na hlásku.

Hrad Svojanov je v květnu otevřený každý den kromě pondělí, vždy od 9 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám