Hlavní obsah

Hrad Svojanov se promění v tržiště

Novinky, Květa Korbářová

Na královské sídlo, na hrad Svojanov, míří řemeslníci, aby předvedli, co dovedou, a nabídli své výrobky. Nebudou chybět šermíři, ani dobová hudba a tanečnice.

Foto: Květa Korbářová

Hrad Svojanov připravil na víkend od 6. do 7. května 2017 jarmark včetně programu na hlavním nádvoří. Platí po oba dny. Foto: Hrad Svojanov

Článek

Hrad Svojanov se o víkendu 6. a 7. května promění ve velké tržiště. Podle kastelána hradu Miloše Dempíra patří hradní jarmark k tradičním akcím pořádaným v prostorách oblíbené památky.

Na jarmarku si lidé budou moci vybrat z nabídky dřevěných hraček, originálních šperků, svíček ze včelího vosku, dřevěných hraček a voňavých polštářků, nebudou chybět chutné sýry, pravé valašské frgále, ani sušené ovoce a oříšky. Mnozí řemeslníci předvedou, co v jejich rukách vzniká. Návštěvníci si mohou vyzkoušet, jak se vyřezává ze dřeva, či jak se vyrábí svíčky. Hlavně děti si užijí pískohraní.

Připravený je také doprovodný program na nádvoří. „Je sestavený ze scénických vystoupení, divadla a dobového tance,“ upřesnil Miloš Dempír.

Průvod účinkujících projde hradní branou v deset hodin. Představí se šermířské skupiny z Brna a olomoucký kat, dobovou hudbu doveze Subulcus z Liberce. Sukně rozvlní olomoucké tanečnice Jahanara a Perchty von Bladen z Mladoňova. Návštěvníci nepřijdou ani o komentované prohlídky empírového paláce situovaného do 19. století s unikátní kopií pohřební koruny Přemysla Otakara II., středověkého sklepení opředeného legendami o hradu, mučírny a domu zbrojnošů.

Hrad Svojanov je v květnu otevřený každý den kromě pondělí vždy od 9 do 17 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám