Hlavní obsah

Hrad Šternberk zahájí novou sezonu speciální prohlídkou s masopustní ochutnávkou

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První březnovou sobotu (7. března) se znovu otevřou brány hradu Šternberk a bude zahájena návštěvnická sezona 2020. V prvním programu roku se mohou návštěvníci těšit na výběrový technický okruh „Od kuchyně po půdu“, který je přístupný jen při výjimečných příležitostech, i na masopustní ochutnávky.

Foto: NPÚ
Článek

Již v polovině 13. století založil Zdeslav z rodu Divišovců s erbem osmicípé zlaté hvězdy, která pak dala novému sídlu své jméno, raně gotický hrad na ostrohu nad řekou Sázavou.

O několik let později se ve službách mladého Přemysla, pozdějšího krále Přemysla Otakara II., vyznamenal roku 1253 v bitvě u Olomouce proti vojskům uherského krále Bély IV. a obdržel odměnou od krále rozsáhlá území na severní Moravě, kde založil druhý raně gotický hrad, moravský Šternberk.

Podle osmicípé zlaté hvězdy dal novému sídlu jméno ― Sternberg, tedy česky Šternberk. V němčině značí Stern hvězdu a Berg horu.

Společné dějiny obou hradů se rozešly ještě ve středověku. Zatímco starší z hradů, jež dostal přídomek Český, drželi Sternbergové téměř nepřetržitě a dodnes ho vlastní Zdeněk Sternberg, moravský hrad se stal kolébkou moravské větve rodu Šternberků a následně i majetkem dalších významných rodů – pánů z Kravař, Berků z Dubé, knížat z Minsterberka a Lichtenštejnů.

Kníže Jan Adam Ondřej z Lichtenštejna koupil hrad Šternberk kolem roku 1699. V držení jeho rodu zůstal hrad až do roku 1945. Jeden z posledních majitelů - Jan II. z Lichtenštejna - v roce 1886 provedl jeho generální rekonstrukci podle projektu vídeňského architekta Karla Kaysera v duchu romantického historismu.

Přitom vznikly nové hradní objekty jako tzv. schodišťový palác, byla doplněna hradní opevnění a bylo také použito starších částí kamenné architektury, dovezených z jiných lichtenštejnských hradů a zámků. Vzniklo luxusní sídlo splňující požadavky moderního aristokrata Jana II., který postupně vybavil své sídlo historickým mobiliářem, obrazy, nábytkem, plastikami, gobelíny.

První prohlídky roku 2020 proběhnou v sobotu 7. března. Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou návštěvnických okruhů. Buď navštíví 1. základní okruh Liechtensteinské sbírky (v 10, 12 a 14 hodin). Nebo lze zvolit výběrový technický okruh „Od kuchyně po půdu“, který bude speciálně v nabídce pro tento den. Prohlídky budou začínat v 11 a 13 hodin.

„Prohlídka představí návštěvníkům technické zázemí hradu Šternberk. Nový okruh zahájí prohlídka jídelního a osobního výtahu, jednoho z technických skvostů našeho hradu. Přes prostory pro služebnictvo i pokoje bývalých pánů hradu se návštěvníci postupně dostanou až na půdu, kde čeká funkční strojovna výtahu a prohlídka rozlehlých půdních prostor hradu Šternberk. Na závěr okruh zavede návštěvníky do nově zrekonstruované Liechtensteinské kuchyně, která byla „provozním srdcem" každého šlechtického sídla. Kuchyně prošla generální rekonstrukcí včetně restaurátorských oprav kachlových kamen a obkladů,” uvedl Mgr. Jan Gottwald, kastelán hradu Šternberk.

„Jelikož se jedná o zahájení sezony, zakončíme všechny prohlídky v Liechtensteinské kuchyni, kde připravíme pro návštěvníky masopustní ochutnávky. Věříme, že si první březnovou sobotu naplánujete cestu na hrad Šternberk a zahájíte společně s námi novou návštěvnickou sezonu,” dodal Jan Gottwald.

Navštívit hrad Šternberk lze i 14., 21. a 28. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám