Hlavní obsah

Hrad Malenovice zahajuje sezónu s tikající expozicí

Novinky, Barbora Janečková

Oblíbené výletní místo hrad Malenovice u Zlína se probouzí ze zimního spánku. V sobotu 4. dubna otevře kastelán Luděk Bubeník hradní bránu prvním návštěvníkům. Prohlídkový okruh je nově rozšířen o zajímavou expozici historických hodin a zbraní.

Foto: Barbora Janečková

Nová expozice prohlídkové trasy hradu Malenovice

Článek

„Historické hodiny jsou krásně řemeslně zpracované. V malé sbírce můžete vidět i hodiny s orientálními znaky nebo hodiny s globem,“ uvedla kurátorka výstavy Hana Kuslová.

Exponáty pocházejí z umělecké sbírky z pozůstalosti hraběte Desfours-Walderode ze zámku v Potštátě, kterou koupil zlínský studijní ústav v roce 1938 a jejíž větší část vybavila zámek v Napajedlích.

Malá výstavka nahradila expozici Šternberkové v Malenovicích a Pohořelicích 1804–1948, která už překročila v náročných klimatických podmínkách svou životnost. Informace o vládě rodu Šternberků na malenovickém a pohořelickém panství zpracovalo muzeum do tištěné podoby v nové brožuře, kterou si mohou zájemci koupit na pokladně hradu.

Návštěvníci hradu Malenovice ani letos nepřijdou o oblíbené celodenní akce s bohatým programem. „Tradiční slavnostní probouzení hradu připravujeme na sobotu 11. dubna. Letos bude hrad vonět po chlebu,“ prozradil ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Pavel Hrubec.

Hrad Malenovice zaznamenal v posledních letech rekordní růst návštěvnosti, jeho branami prošlo loni 18 tisíc návštěvníků, což je téměř dvojnásobek roku 2012. K rostoucí oblibě hradu přispívá množství zábavných akcí pro celou rodinu, noční či dětské prohlídky. „V tomto trendu budeme pokračovat a ještě přidáme pár novinek,“ přislíbil ředitel Hrubec.

V průběhu měsíce dubna bude hrad otevřen pro veřejnost pouze o víkendech, ale postupně se bude provozní doba rozšiřovat až do letního režimu, kdy je otevřeno denně kromě pondělí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám