Hlavní obsah

Hrad Kyšperk u Krupky se v sobotu vrátí do středověku

Novinky, Rostislav Kadlec

Na střelbu z luku, tkaní či barvení látek, karetkování, práci ševce, pálení keramiky, práci s kovem a mnohé další se mohou těšit návštěvníci, kteří v sobotu 17. června navštíví zříceninu hradu Kyšperk nad Krupkou.

Foto: Jan Růžička

Nadcházející sobotu 17. června se hrad Kyšperk nad Krupkou vrátí do středověku

Článek

Do středověku se celý hrad vrátí díky akci Řemesla a rytíři v Krupce – živá historie na hradě Kyšperk, kterou pořádá místní sdružení KRUPKA NAŠE MĚSTO za laskavé podpory KDU-ČSL.

„Díky dobrovolníkům a nadšencům pro středověkou historii z Krupky i ze vzdálených míst České republiky se nám podařilo připravit celodenní program pro děti i jejich rodiče, během kterého se dozví mnohé z tajů života jak rytířů, tak i obyčejných lidí,” přiblížil celou akci Jan Růžička z Krupky, místní patriot, který zaštiťuje připravený program i tým organizátorů.

O několik století zpět se tak mohou vrátit všichni, kteří Kyšperk navštíví od 9 do 18 hodin. „Program ladíme již několik měsíců, a také hrad bylo třeba pro návštěvníky připravit, především pak upravit přístupovou cestu k hradu i nádvoří od náletových dřevin. Máme za sebou několik dobrovolnických brigád, které jsme pořádali v průběhu celého jara,” doplnil k přípravě nadcházející soboty Jan Růžička s tím, že se žádné vstupné vybírat nebude. Celodenní sobotní program tak bude po středověku chtivé návštěvníky úplně zdarma.

Pro případné mimokrupské návštěvníky organizátoři připomínají, že hrad se nachází nad místní krupskou částí Unčín s tím, že parkovat svá vozidla je třeba v přilehlých ulicích pod lesem nebo na parkovištích v ulici Revoluční, protože u přístupové cesty na hrad se žádné velké parkoviště nenachází. „Snad nenastanou žádné velké dopravní komplikace a případně již nyní prosíme obyvatele přilehlých ulic o shovívavost se zaparkovanými vozidly,” žádá obyvatele dotčených míst Jan Růžička.

Organizátoři ze sdružení KRUPKA NAŠE MĚSTO věří, že jim bude přát počasí. Každopádně všichni jsou srdečně zváni s tím, že vše bude pro děti i jejich rodiče připravené za jasné i zamračené oblohy.

„Program poběží v podstatě za každého počasí, ať bude svítit sluníčko či pršet. Snad jen kdyby z nebe padaly, jak se říká „trakaře", tak chviličku počkáme, a pak zase budeme pokračovat,” uzavřel pozvání široké veřejnosti na Kyšperk Jan Růžička.

Organizátoři přislíbili, že pokud se program bude návštěvníkům líbit, jsou připraveni návrat do středověku na Kyšperku opakovat také příští rok. Třeba se tak nastartuje tradice, která k historické Krupce určitě patří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám