Hlavní obsah

Hrad Křivoklát láká milovníky piva

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětisté výročí založení hradního pivovaru na Křivoklátě oslaví přehlídkou piv malých regionálních pivovarů na prvním nádvoří hradu 24. června. Čtrnáct pivovarů představí tradiční piva i speciály. O hudbu se postará Podřipský žesťový kvintet a hosté.

Foto: Křivoklát
Článek

Na Křivoklátě, jehož základy položil v roce 1109 český kníže Vladislav II., se pivo vařilo od roku 1517 do roku 1951. Symbolicky se do hradu vrátilo právo várečné, bez nějž v minulosti nikdo nesměl pivo vařit, v roce 2007.  

Vařit pivo na této šlechtické usedlosti povolil Ludvík Jagellonský na začátku 16. století. Za oficiální datum založení pivovaru je považován rok 1517, i když první dochovaná zmínka o křivoklátském pivovaru je z roku 1547. Chod pivovaru zajišťovali sládci a poddaní, kteří pracovali na chmelnicích v podhradí.

Původní pivovar vyhořel při velkém požáru v roce 1597 a k následné devastaci došlo v období třicetileté války. Proto byl v roce 1652 postaven nový. Podle dochovaných materiálů se v té době na Křivoklátu ročně vařilo 54 várek a stržilo 451 zlatých. Pivo bylo dodáváno do 13 krčem.

Velký rozmach pivovar zaznamenal od druhé poloviny 18. do 19. století po příchodu nových majitelů hradu, knížat z Fürstenberku. Byl vybaven novou varnou pánvicí a sušárnou, pro dostatek vody byl zřízen nový vodovod. Voda byla přiváděna samospádem z několik kilometrů vzdáleného dvora Požáry.

Zatímco v roce 1877 zde zaznamenali roční výstav 8000 hektolitrů piva, po modernizaci v roce 1910 to bylo 17 000 litrů. Fürstenberkové skoupili pivovary v okolí, aby se tak zbavili konkurence. Po poklesu výroby, v období první světové války, se opět začalo na Křivoklátě vařit pivo ve větším množství - včetně vyhlášeného dvacetistupňového moku Kastelán.

Po prodeji hradu Křivoklát československému státu se pivovar stal součástí státních pivovarů s ročním výstavem téměř 10 000 hektolitrů piva(v roce 1929). Fungoval až do roku 1951, kdy byl uzavřen z důvodu ochrany historické památky na pokyn Národního památkového ústavu.

Na prvním nádvoří hradu Křivoklát se bude v sobotu 24. června prezentovat 14 pivovarů - v nabídce budou tradiční piva i speciály. Degustační "dvanáctku" můžete nejen ochutnat, ale zároveň posoudit tu nejlepší a dát jí své body ve veřejné soutěži.

O hudbu se postará Podřipský žesťový kvintet a hosté, od lidovek až po dixieland a s nimi se vystřídá dvojice zkušených muzikantů Petra Fabianová a Petr Ježek - Pe & Pe - Acoustic music, prezentující autorskou i převzatou akustickou tvorbu s prvky folku, amerického bluegrassu i anglosaské tradice. Kromě poslechu hudebních vystoupení si budou moci děti i dospělí vyzkoušet a poměřit své síly v soutěžích.

Program začíná v 10 hodin a končí po 17. hodině. Každý platící návštěvník obdrží zdarma 0,5 l 10°piva Bakalář, nebo nealkoholický nápoj.

Reklama

Výběr článků

Načítám